news.church.ua

26 листопада на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» відбулася державна церемонія вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у заході взяли участь представники Української Православної Церкви митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел та вікарій Київської Митрополії єпископ Ірпінський Климент, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В державній церемонії взяли участь: Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, а також інші представники влади, релігійні лідери різних конфесій та громадські діячі.

Відео дня

Президентом було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання  та акцію «Запали свічку». Насамкінець, присутні поклали до меморіалу квіти та запалені свічки.

Цього дня з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів в Україні в усіх храмах і монастирях УПЦ відбулися панахиди за спочилими в роки лихоліття.

Національний Музей «Меморіал Пам’яті Жертв Голодоморів в Україні» (вул. Лаврська, 3) є центром увіковічення пам’яті людей, які загинули в роки голодоморів, коли в мирний час і за сприятливих кліматичних умов від голоду помирали мільйони. Сьогодні Меморіал є центром вшанування пам’яті померлих, місцем, де кожен має змогу пом’янути своїх безвинно убієнних родичів, співвітчизників та помолитися за їхні душі. Як відомо, тоталітарний більшовицький режим відняв у цих людей не лише свободу й право на життя, а й споконвічне право на гідне поховання за християнськими канонами, а їхні души були позбавлені належних похоронних обрядів.