У дев’яти містах Європи протягом листопада-грудня триватиме духовно-просвітницький проект, присвячений 1000-річній спадщині Святої Гори Афон.

Здійснюється проект з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В рамках реалізації даного проекту в Польщі, Чехії, Німеччині, Швейцарії, Італії та Франції буде проведена серія наукових і духовно-просвітницьких заходів на тему: «Афон – Київ. До 1000-річчя духовно-культурних зв’язків».

Відео дня

Зокрема, проект передбачає проведення в європейських містах пересувної фотовиставки «Стежками Афону», на якій будуть представлені фотороботи грецького фотографа Костаса Асіміса і дореволюційні фотографії афонських монастирів, показ нового документального фільму «Тисяча років на Афоні», лекції директора Міжнародного інституту афонської спадщини в Україна (МІАСУ) і головного редактора альманаху «Афонська спадщина» Шумило Сергія Вікторовича, презентація афонських видавничих проектів УПЦ і МІАСУ, живе спілкування і відповіді на питання.

Графік проведення заходів наступний: 20.11. – Варшава; 23.11. – Карлові Вари; 24.11. – Прага; 27.11. – Гамбург; 01.12. – Неаполь; 04.12. – Рим; 08.12. – Женева; 11.12. – Мілан; 13.12. – Страсбург.

Під час заходів відвідувачі зможуть доторкнутися до таємничого світу Святої Гори Афон, дізнатися про духовно-історичні зв’язки з Афоном і його вплив на формування вітчизняної культури і духовності, про присутність запорізького козацтва на Святій Горі, побачити маловідомі і втрачені вітчизняні обителі Афону, отримати відповіді на питання про різні аспекти життя і діяльності афонських ченців, афонську спадщину і традиції.

Проект реалізовується за підтримки Помісних Церков: Константинопольської Православної Церкви, Руської Православної Церкви, Польської Православної Церкви, Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, Сербської Православної Церкви, а також інших міжнародних наукових і релігійних організацій та установ.

Організатори: Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, Синодальний відділ «Церква і культура» та Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.