1

У Києві з 16 по 19 листопада в храмі преподобного Феодора Освяченого знаходиться чудотворний список ікони Божої Матері «Почаївська».

Як повідомив Центру інформації Української Православної Церкви настоятель храму протоієрей Петро Семащук, в ніч з 18 на 19 листопада в храмі буде звершуватись Всенічне бдіння з Літургією. Початок богослужіння - опівночі.

"Це саме той список, який подорожує по всьому світу і від якого звершується безліч чудес, може, навіть більше, ніж від ікони Богородиці, яка ніколи не залишала Почаївської обителі. Почаївській іконі Божої матері зі своїми потребами звертаються усі. Ікона є покровителькою незрячих. Тому в один із днів перебування ікони у храмі ми запрошуємо людей, які втратили зір", - розповів Петро Семащук.

Відео дня

Молебні з акафістами перед чудотворною святинею відбуватимуться у храмі чотири рази на день: о 10.00, 13.00, 16.00 і 19.00.

"Божа Матір - мати великої християнської родини. Ми, як діти, вдаємося до Неї зі своїми проблемами та труднощами. Вона ніколи не залишає нас без втіхи та Своєї материнської любові. Свідченням тому є Її Чудотворні ікони", - додав настоятель храму.

Ввечері 16 листопада ікона Божої Матері «Почаївська» побуває в дитячому онкогематологічному відділенні Київської обласної клінічної лікарні, де буде відслужено молебень, після чого ікону пронесуть палатами.

Свято-Феодорівський храм знаходиться за адресою: Київ, вулиця Овруцька, 7 (від станції метро «Лук'янівська» - автобусом № 31 до зупинки «Обласна лікарня» або тролейбусом № 6 або № 18 до зупинки «Вулиця Багговутівська»). Храм відкритий з 08.00 до 20.00.

*** Почаївська ікона Божої Матері зберігається в Успенському соборі Почаївської лаври (Тернопільська обл.). У лаврі образ знаходиться над іконостасом центрального приділу Успенського собору, на висоті чотирьох метрів. Віруючі можуть прикластися до нього, коли священнослужителі опускають стародавню чудотворну святиню на стрічках вниз. Згідно з переказом, оригінал ікони не повинен покидати межі обителі.

У поїздках і хресних ходах за межами Почаївської лаври бере участь стародавня чудотворна копія ікони. Завдяки молитвам перед цією святинею відбуваються чудеса, пояснення яким не можуть дати ані медики, ані вчені - хворі отримують зцілення невиліковних хвороб.

Ікона написана маслом у візантійському стилі на дошці з липи. Вона зображує Матір Божу по пояс з Іісусом на правій руці. Також на іконі зображені святі: пророк Ілля, мученик Міна, першомученик Стефан, преподобний Авраамій. Внизу - святі жони: Параскева, Катерина, Ірина-діва.

У 1597 році монастирю ікону подарувала заможна вдова Анна Гойська, що володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Свого часу на знак вдячності за сердечний прийом цю ікону Анні подарував грецький митрополит Неофіт. Гойська просила Пречисту про зцілення сліпого від народження брата Філіпа. І сталося диво - він прозрів. Тоді Гойська хресною ходою перенесла ікону на Почаївську гору для загального вклоніння і наділила монастир землями. У 1866 році для чудотворної ікони була виготовлена риза із золота і дорогоцінного каміння.