Під час своєї недільної проповіді 13 листопада Блаженніший Митрополит Онуфрій особливу увагу приділив гріху гордині та протилежній їй чесноті смирення.

Його Блаженство зазначив, що горда людина все щоб не зробила доброго, приписує собі. Тоді, як сам Господь власним прикладом показав, що всі добрі справи йдуть від Бога, а людина є лише засобом в Його руках. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Він нагадав слова з притчі, яка читалася в цей день, про зцілення гадаринського біснуватого (Лк. 8, 26-39).

Відео дня

«Коли Спаситель зцілив цього чоловіка, то не дозволив йому, як він хотів того, залишитися з Ним, і сказав: «повернися до дому свого, і розкажи, що сотворив тобі Бог!», — зазначив Предстоятель. — Цим Господь вчить нас, що ми, здійснюючи добрі справи, завжди повинні пам’ятати, що це через нас діє Божа благодать».

За словами Архіпастиря, «якщо таким чином людина ставиться до всіх своїх справ, нею не заволодіє дух гордині, тому, що вона знає — всі заслуги за добрі справи належать не їй, а Богові».

Людина, роблячи щось добре, є провідником Божої благодаті і особливо важливо священнослужителям бути гідними тієї благодаті, яка через них діє.

«Через нас Господь подає свою благодать іншим. Дай Бог, щоб ми були чистими провідниками, а не іржавими. Тому, що за те, яким кожен з нас провідником буде – ми відповімо перед Богом, — підкреслив Його Блаженство. — Якщо священик порочний, грішний, злочинний, то це іржавий провідник. А якщо веде себе гідно, є у всьому – в своїй поведінці, слові, погляді — прикладом для своєї пастви, то це чистий провідник, через якого Бог проводить свою благодать».