Восьма Церемонія прийняття «Урочистої клятви кадета» — посвята у кадети та вручення погон кадетським класам ліцею-інтернату №23 Шевченківського району м. Києва відбулася у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Молебень з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія перед урочистим початком вручення погон кадетам очолив вікарій Київської єпархії єпископ Боярський Феодосій. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Погони молодим кадетам вручили генерали Служби зовнішньої розвідки України, ліцеїсти Київського військового ліцею ім. Івана Богуна, випускники кадетського корпусу, а тепер студенти Військового інституту телекомунікацій та інформатизації. Після чого кадет ліцею-інтернату № 23 зачитав урочисту клятву.

Відео дня

Єпископ Боярський Феодосій від імені Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія привітав усіх присутніх.

«Нехай Господь щедро благословить усіх вас! З самого народження кадетських корпусів важливе місце в підготовці юних вихованців належало Православній Церкві, — зазначив він, — і понині православне виховання ліцеїстів покликане досягати глибини людських сердець і прищеплювати їм не тільки любов до Бога, ай почуття обов’язку, відданість Батьківщині, повагу та любов до батьків, повагу до старших».

На сьогоднішній день ліцей-інтернат №23 «Кадетський корпус» з посиленою військово-фізичною підготовкою — це заклад нового типу, в якому навчається 700 вихованців.

Директор ліцею-інтернату Головіхіна Наталія Михайлівна у своєму вітальному слові зокрема наголосила, що урочиста церемонія в першу чергу є доказом причетності до великої історії України: «Країни, яку освятив Великий князь Володимир – просвітитель перших християн, захисник та покровитель всіх наших славних предків. Саме тому вже стало доброю традицією нашого корпусу, що перші кроки ми робимо в духовному центрі України, святій Києво-Печерській Лаврі».

За словами директору ліцею, віра в Бога відіграє особливу роль в вихованні майбутніх захисників Вітчизни.

«Без Бога не може бути гарної справи, — підкреслила Наталія Михайлівна. — Для кадетів це було життя до і після. Вони давали обітницю, а всі ми просили у Господа благословення сьогодні. Вже восьмий рік ми приходимо в найбільш хвилюючий для нас день на цю святу землю, в Києво-Печерську Лавру».

Завідуючий кафедрою військово-патріотичного виховання ліцею, підполковник запасу Коваль Михайло Анатолійович розповів, що готувалися до цієї посвяти ліцеїсти два місяці.

«Хлопці, які вступили в кадетський корпус планують стати захисниками. А для того, щоб стати захисниками потрібно пройти певний етап вдосконалення, навчання. Вони вивчали статут, стройову підготовку, ходили в тир, відвідували уроки духовності. Протягом двох місяців намагалися проявити себе з кращого боку. І сьогодні вінець того, що пройшли ліцеїсти — вони стали більш мужніми, чесними, порядними людьми, які в майбутньому будуть вчитися захищати нашу Батьківщину», — розповів підполковник.

За його словами, велику увагу в ліцеї приділяють спілкуванню між поколіннями. «Генерали служби розвідки України, які вручали сьогодні хлопцям погони, це наші наставники. Вони проводять уроки мужності в ліцеї, розповідають про свої подвиги, життєві історії. Це живий приклад справжніх героїв для хлопців».

Антон та Віталік — перші випускники ліцею розповіли, що їх запросили на свято привітати кадетів. «Ми перші випускники цього кадетського корпусу. Чотири роки тому нам ті ж генерали одягали погони», — згадали хлопці. Сьогодні вони вже студенти третього курсу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації — майбутні офіцери ЗСУ.

Коли 1 вересня 2009 року, за підтримки Головного управління освіти і науки Київської міської державної адміністрації та управління освіти Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, був відкритий найперший кадетський клас — в інтернаті №23 було всього 29 учнів. Це стало початковим етапом відтворення кадетського виховання у м. Києві на засадах та традиціях Київського Володимирського кадетського корпусу. Тепер в ліцеї — 26 класів, в яких виховують 700 кадетів.

«Хочеться, щоб наші діти були духовними, зростали здоровими морально, щоб вони були справжніми патріотами — патріотами своїх батьків, своїх однокласників, своєї столиці, своєї держави. Маю надію, що потихесеньку в нашій країні запанує мир, тому що підростає дуже гарна зміна», — зазначила директор ліцею Наталія Михайлівна Головіхіна.

Святкування закінчилося на площі перед храмом, де кадети ліцею-інтернату №23 випустили в небо білих голубів миру.