Фото надане КДАіС

Випускники вищих духовних закладів України перші на пострадянському просторі отримають документи, офіційно визнані державою.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це під час урочистостей з нагоди актового дня Київської духовної академії, заявив заступник голови комісії з державного визнання документів про вищу духовну освіту Міністерства освіти і науки (МОН) Юрій Решетніков.

Зокрема, комісія вже визнала офіційно кілька дипломів випускників Київських духовних шкіл, завдяки новій редакції Закону про вищу освіту.

Відео дня

«Ухвалено рішення щодо п'яти випускників, інші справи знаходяться на розгляді. Найближчим часом МОН планує урочисте вручення перших документів про державне визнання дипломів духовних вищих навчальних закладів. Державне визнання таких документів є унікальним явищем на пострадянському просторі, оскільки запроваджене лише в Україні», - підкреслив Юрій Решетніков.

За його словами, на адресу комісії надійшло вже понад 30 пакетів документів випускників Київських духовних шкіл.

«Давня мрія представників Церкви, про яку говорили близько 20-ти років, стала реальністю. Нині таке визнання є не просто теорією, а стало практикою. Так, комісією МОН з державного визнання документів про наукові ступені та вчені звання вже ухвалено рішення про державне визнання двох дипломів кандидатів богослов’я, отриманих в Київській духовній академії та одного диплома доцента. Інші схожі справи знаходяться на розгляді комісії», - зазначив Юрій Решетніков.

Ректор Київської духовної академії і семінарії, керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) додав, що такі кроки з боку МОН є початком нових стосунків держави і Церкви в сфері освіти.

«Духовна освіта пройшла тривалий шлях реформування і сьогодні ми отримали можливість співпраці з іншими закладами освіти на паритетних засадах. Ми розуміємо, що можливість визнання - це лише перший крок і перед нами великий обсяг роботи, але зі свого боку обіцяємо виконати завдання, яке ми поставили перед собою близько 10 років тому, впроваджуючи освітню реформу. Ми прагнемо досягти гідного місця духовних освітніх закладів в системі вищої освіти України», - підкреслив митрополит Антоній.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, 9 листопада у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври, відбулись урочистості з нагоди актового дня Київських духовних шкіл.