В Хустській єпархії 3 листопада відбулася Конференція паломницьких служб Української Православної Церкви, організована Паломницьким Центром УПЦ, спільно з паломницькою службою Хустської єпархії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Центру.

Робота Конференції проходила в актовому залі Свято-Михайлівського монастиря в с. Грушево (Тячівський район Закарпатської області). Конференцію відкрив митрополит Хустський і Виноградівський Марк. У вітальному слові до учасників форуму, він зазначив: «Закарпатський край зберіг не так багато стародавніх церковних пам’яток, хоча історія християнства на цій землі сходить до часів святих Кирила і Мефодія. Але головна цінність Закарпаття – це люди, які не мислять себе без Церкви, без віри, без Православ’я».

Вітаючи учасників Конференції, Володимир Теліженко – директор Паломницького Центру УПЦ подякував митрополитові Марку та організаторам заходу за унікальну можливість зустрітися з однодумцями на закарпатській землі, освяченій подвигами безлічі святих.

Відео дня

Одним з організаторів Конференції став архімандрит Пімен (Мацола) – благочинний Михайлівського монастиря у селі Грушево. Всупереч своїм обмеженим можливостям (він повністю сліпий), архімандрит Пимен вже багато років бере найактивнішу участь у паломницькому русі. Він організовує поїздки по Україні і далекому зарубіжжю, за його ініціативою видається краєзнавча та методична література. Саме йому належала ідея проведення чергових зборів паломницьких служб УПЦ на території Закарпаття.

У Конференції взяв участь Юрій Данилець – докторант кафедри історії України Ужгородського національного університету. У своїй доповіді він зробив короткий огляд історії Православної Церкви на Закарпатті та презентував учасникам форуму свою нову книгу, присвячену преподобному Алексію Карпаторуському.

Від імені священноначалля Мукачівської єпархії до зібрання звернувся архімандрит Марк (Куштан) – керівник єпархіальної паломницької служби. У своїй доповіді він розповів про основні маршрути паломницьких поїздок по території Хустської та Мукачівської єпархій.

Про практичні питання організації поїздок по Закарпаттю розповіла Вікторія Климентьєва – співробітник паломницької служби Мукачівської єпархії. Також вона приділила увагу бальнеологічним курортам, термальним джерелам, етнографічним музеям та іншим визначним пам’яткам Закарпаття, які можуть представляти інтерес в якості додаткових об’єктів програм паломницьких поїздок.

Ірина Демчук – співробітник паломницької служби Запорізької єпархії «Православна планета» – розповіла про святині Запорозького краю. Після цього учасникам форуму було презентовано відеоролик, присвячений 25-річчю Запорізької єпархії.

Неонілла Ворсіна – заступник директора Паломницького Центру УПЦ – розповіла у своїй доповіді про результати масового паломництва в Ізраїль і Йорданію. Завдяки організованим діям паломницьких служб України, у першій декаді жовтня 2016 року Ізраїль і Йорданію відвідали одночасно близько 600 паломників. Вперше в маршрут цієї щорічної масової поїздки, крім Ізраїлю було включено відвідування королівства Йорданії. В процесі обговорення цієї поїздки, учасникам форуму був показаний репортаж, знятий телерадіокомпанія «Глас» під час паломництва.

«Архімандрит Антонін (Капустін) і Руська Духовна Місія в Єрусалимі», – так називалася доповідь, прочитана Олександром Ворсіним – методистом Паломницького Центру УПЦ. Вона була присвячене 200-річчю з дня народження архімандрита Антоніна та 170-річчя Руської Духовної Місії в Єрусалимі. Напередодні цього подвійного ювілею, який припадає на 2017-й рік, Олександр Ворсін презентував цикл тематичних маршрутів поїздок «По стопах отця Антоніна». Ці поїздки охоплюють Грецію, гору Афон, Туреччину та Ізраїль – країни, в яких відбувалося служіння архімандрита Антоніна. Також Олександр анонсував створення документального фільму про архімандрита Антоніна (Капустіна), який буде знятий ТРК «Глас» за підтримки Паломницького Центру УПЦ і Паломницької служби Руської Духовної Місії в Єрусалимі.

Завершуючи офіційну частину конференції, митрополит Хустський і Виноградівський Марк відзначив церковними нагородами роботу деяких паломницьких служб. Так, пам’ятна грамота і медаль в честь преподобного Олексія Карпаторуського були вручені Володимиру Теліженку – директору Паломницького Центру Української Православної Церкви. Також були нагороджені Неонілла Ворсіна, Маргарита Пащенко та Олександр Ворсін. Всі вони – співробітники Паломницького Центру УПЦ.

Після офіційної частини Конференції пройшов круглий стіл, під час якого відбулося обговорення практичних питань організації поїздок як по Україні, так і за кордоном.

Відразу після закінчення Конференції, співробітники паломницьких служб вирушили в інформаційну поїздку до святинь Хустської та Мукачівської єпархії. В період з 1 по 4 листопада вони відвідали десять монастирів і храмів Закарпаття, вклонилися мощам преподобних Алексія Карпаторуського і Іова Угольського. Також у маршрут поїздки було включено відвідування Мукачівського замку й етнографічного музею в селі Колочава. Ця поїздка мала навчально-методичний характер, тому безпосередньо під час паломництва обговорювалися прикладні питання організації маршруту і його логістичні особливості.

Цей інфотур і новий формат проведення щорічних зборів паломницьких служб був прийнятий з ентузіазмом усіма співробітниками паломницьких служб. Прямо під час поїздки з’явилися ініціативи з приводу організації наступної зустрічі. З такою пропозицією виступили представники паломницької служби Запорізької єпархії, запрошуючи провести найближчу конференцію паломницьких служб на острові Хортиця.

Після поїздки її учасники поділилися враженнями. Людмила Султанова (організатор паломницьких поїздок з Севастополя) сказала, що вперше відвідала Закарпаття і цей край справив на неї сильне враження. «Мене вразила історія русинів, які століттями боролися проти католицької експансії. При цьому вони зберегли віру і любов до ближніх. Я, як кримчанка, знайшла багато спільного між історією Закарпаття і Тавриди. Православні в Криму століттями потерпали від утисків магометан, а русини зазнавали утисків з боку Австро-Угорщини. Стійкості закарпатців можна тільки повчитися».

«Конференція та інфотур органічно доповнили один одного і дали поштовх до нової творчості», – зазначила Світлана Затонська – співробітниця місіонерсько-просвітницького центру «Київський Єрусалим». «Вже під час інформаційної поїздки, прямо в автобусі я взяла мікрофон і зробила екскурс в історію православних святинь Чехії і Словаччини. Це була повна імпровізація, але вона знайшла жвавий відгук, особливо з боку жінок, що носять ім’я Людмила (в Чехії зберігаються мощі цієї святої). Але крім мощів цієї мучениці, в Чехії і Словаччині є безліч інших християнських святинь. Я буду рада, якщо наступна інформаційна поїздка паломницьких служб буде спрямована в Чехію, і з задоволенням допоможу в її організації».

Підводячи підсумки Конференції та інформаційної поїздки, Володимир Теліженко – директор Паломницького Центру УПЦ зазначив, що подібні зустрічі необхідні і проводяться регулярно: «однак вперше така зустріч співробітників паломницьких служб проведена поза межами Києва. Ця спроба дала позитивний результат. По-перше, це позбавило нас від найменшого натяку на формалізм і офіційність. А по-друге, дозволило поринути з головою в обговорювану тему, адже святині, про яких ми говорили, буквально перебували за стінами залу Конференції. Закарпаття – це гостинний край з дивовижними людьми. Якщо ти ступив на цю землю, то не зможеш не полюбити її».