goloseevo.com.ua

30 жовтня в Свято-Покровському Голосіївському чоловічому монастирі Києва (вул. Полковника Затєвахіна, 14) відзначать 28-ту річницю упокоєння черниці Аліпії (Авдєєвої) - подвижниці, особливо шанованої православними християнами в Україні. У 2015 році в день пам'яті матінки Аліпії монастир відвідали близько 100 тис. віруючих - киян і паломників з усієї України.

30 жовтня о 07.30 і 10.30 представники акредитованих ЗМІ зможуть пройти в усипальницю, де покоїться блаженна стариця, для відео- та фотозйомки.

О 08.00 - початок святкової Божественної літургії.

Відео дня

О 09.30 - грецька делегація дарує ікону і башмачок від святих мощей Святителя Спиридона Триміфунтського.

Святиню привезе настоятель собору святого Спиридона Триміфунтського (Керкіра, Греція) перший секретар Керкірської, Паксийської і Диапонтийських островів Митрополії архімандрит Іустинос (Константас).

Близько 10.00 - початок панахиди по матінці Аліпії.

Також буде організовано трапезу для паломників - роздачу відомого монастирського частування на честь пам'яті матінки.

Акредитацію журналістів проводить Центр інформації УПЦ за тел. (066) 095 14 76 або за електронною поштою church.information.center@gmail.com. Заявка має містити наступну інформацію: ПІБ представника ЗМІ, його посада, контактний телефон, електронна адреса. Акредитацію на висвітлення заходів на території монастиря обов'язкова.

Важливо! Акредитація триватиме до 29 жовтня 15.00.

*** Монахиня Аліпія народилася 16 березня (3 березня - за старим стилем) 1905 року. Була пострижена в чернецтво в 1940-х роках в Києво-Печерській лаврі.

За покірливе несення скорбот і численні духовні подвиги Господь дарував їй дар зцілення і прозорливості.

У 1979 році монахиня Аліпія оселилася на руїнах знищеної в 1926 році Голосіївської пустелі, де несла свій духовний подвиг. Сюди до неї приходило безліч людей з проханнями про зцілення і духовну допомогу.

30 жовтня 1988 року черниця Аліпія відійшла до Господа і була похована на Лісовому кладовищі міста Києва.

18 травня 2006 року з благословення предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Володимира тіло блаженної стариці перепоховали в Голосіївському монастирі, в усипальниці під храмом на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело».

Матушка Аліпія поки не причислена до лику святих, водночас її шанування можна порівняти з шануванням православними християнами Матрони Московської.

Дні поминання черниці Аліпії відбуваються 30 числа кожного місяця (у лютому - 28 числа), 30 жовтня, 16 березня, 18 травня, 30 серпня.

*** Серед християн всього світу, святитель Спиридон Тримифунтський вважається швидким помічником і заступником у важких життєвих ситуаціях. Також святий Спиридон відгукується на молитви тих, хто відчуває фінансові труднощі.