Предстоятель свою недільну проповідь 16 жовтня в Києво-Печерській лаврі присвятив темі Євангельської любові.

«Сьогодні, дорогі браття і сестри, у Святому Євангелії (Лк. 6, 31-36) наводяться слова Спасителя, в яких Господь навчає нас того, чим є любов до ближнього, розкриває суть цієї любові, а також окреслює її межі», — сказав Блаженнійший Митрополит Онуфрій. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Святе Письмо – це Книга, яка пояснює дві заповіді (Мф. 22:37-40) — заповідь любові до Бога (людина повинна любити Бога всім серцем, і всією душею, і всією силою, і всім розумінням) і заповідь любові до людини (людина повинна любити ближнього, як самого себе). У Біблії ці заповіді розкриваються за допомогою історичних прикладів, притч, повчань, пророцтв».

Відео дня

Блаженніший владика нагадав слова недільного Євангелія, в яких Господь про суть любові до ближнього Говорить так: як хочете, щоб з вами поступали люди, так і ви чиніть з ними.

Митрополит Онуфрій навів слова Спасителя, якими Він пояснює, що користі, якщо любите люблячих вас, яка вам за те вдячність? бо і грішники люблять тих, хто їх любить. І якщо робите добро тим, хто вам чинять добро, яка вам за те вдячність? бо і грішники те саме роблять. І якщо в борг даєте тим, від яких сподіваєтесь отримати, яка вам за те вдячність? бо і грішники позичають грішникам, щоб одержати стільки ж.

А межі любові, за словами Архіпастиря, Господь визначає наступним чином: «Але ви любіть ворогів ваших, благотворіть, і позичайте, не чекаючи нічого; і буде вам нагорода велика, і будете синами Всевишнього; бо Він добрий і до невдячних і злих. І підсумовує це повчання словами будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний».

Митрополит Онуфрій за допомогою низки прикладів розповів, як людині діяти, виходячи з суті християнської любові.

«У житті буває багато скрутних обставин, в яких ми не розуміємо і не знаємо що нам робити, як вчинити, — сказав він. — Якщо хтось позичив гроші і не хоче повернути, ми міркуємо – звернутися в поліцію або можливо інших заходів вжити. Але потрібно поставити себе на місце того, хто нам винен. І подивитися як би ми хотіли, щоб з нами вчинили в схожій ситуації, так і ми повинні вчинити зі своїм ближнім».

Його Блаженство також застеріг від таких вчинків, які могли б бути неприємними, якби відбувалися по відношенню до нас самих.

«Якщо хлопець відбив дівчину в іншого хлопця чи чоловіка, або схилив до беззаконня, то будь-якій людині буде неприємно, що з ним так вчинили. Якщо ми не хочемо, щоб з нами таке сталося, ми не повинні так чинити й щодо інших. Таким чином, людина може визначати правила або вимоги християнської любові», — підкреслив він.

Окрім цього Предстоятель зазначив, що християнська любов передбачає жертовність.

«Якщо ми подивимося на вчинки християнської любові, то ми побачимо, що в кожному з них є жертовність, — сказав він. — Якщо, наприклад, хлопець любить дівчину, то він готовий їй квіти купувати і прощати все, але така плотська любов поширюється на небагатьох людей – на батьків, на ще одну особу… А Божественна любов поширюється на всіх».

Блаженніший Митрополит Онуфрій нагадав, що Христос закликає нас любити «не тільки тих, хто нам благодіє, хто нам приємний, але навіть своїх ворогів».