Фото: vzcz.church.ua

Захоплення храмів Української Православної Церкви відбуваються з мотивацією, яка не має нічого спільного з реалізацією права на свободу віросповідання.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це заявив голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов під час конференції ОБСЄ «Human dimension implementation meeting», яка відбулася днями у Варшаві.

За словами Олександра Бахова, на сьогоднішній день захоплено близько 40 храмів УПЦ і подібні конфлікти не припиняються.

Відео дня

«Ми прийшли до висновку, що захоплення храмів мають під собою виключно майновий спір між релігійними громадами за право володіти майном і культовими спорудами. А влада намагається не помічати такі захоплення, видаючи їх за реалізацію права на свободу віросповідання або зміну підлеглості релігійною громадою. Між тим аналіз судової практики показує, що одна релігійна громада оскаржує в суді право власності або користування на храм іншої релігійної громади» - підкреслив протоієрей Олександр Бахов.

Голова Синодального юридичного відділу УПЦ пояснив, що зазвичай в населених пунктах новостворені релігійні громади УПЦ КП претендують на майно релігійних громад УПЦ, які з 90-х років, або ще з радянських часів знаходилися там.

Наводячи приклади, Олександр Бахов назвав село Угринів на Волині, село Катеринівка на Тернопільщині, село Птича і село Бадівка на Рівнененщині.

У свою чергу, член ради директорів правозахисної організації «Human Rights Advocacy» Олег Денисов додав, що державна влада України має важелі для попередження таких конфліктів, але не використовує їх.

«Якщо є конфлікти, то ми проти того, щоб вони вирішувалися силовими методами. Ми просимо владу, щоб силові засоби і насильство були зупинені. Давайте перенесемо конфлікти, які існують в судову площину. Давайте вживати заходів, щоб люди не стикалися, не билися, щоб не пропагували ненависть, а розбирали всі свої взаємні претензії в судовій системі. Держава може ці конфлікти попереджати. Якби були притягнуті до відповідальності люди, які винні навіть не в порушенні прав на свободу совісті та релігії, а в побитті людей, зломі храмів, ситуація була б іншою», - резюмував правозахисник.

Як повідомляв Центр інформації УПЦ, останній випадок силового захоплення храму УПЦ стався 14 вересня 2016 року. Прихильники УПЦ КП за підтримки радикальної організації «Правий сектор» захопили храм на честь святої праведної Анни села Кути Тернопільської єпархії УПЦ. У присутності представників влади і поліції представники релігійної громади УПЦ КП зрізали замки і завели в храм собак.

*** «Human Dimension Implementation Meeting», яка проходила з 26 по 27 вересня у Варшаві - є найбільшою в Європі конференцією з прав людини і демократії. Щорічно вона проводиться Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини, і є майданчиком для 57 держав, де обговорюються проблеми, пов'язані з реалізацією прав людини.