Фото vzcz.church.ua

Делегація Української Православної Церкви в ході конференції ОБСЄ «Human dimension implementation meeting», яка проходила з 26 по 27 вересня у Варшаві, закликала міжнародних спостерігачів звернути підвищену увагу на ситуацію з порушенням прав віруючих УПЦ.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, за словами заступника голови відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ протоієрея Миколая Данилевича, починаючи з 2014 року випадки протиправних і дискримінаційних дій щодо УПЦ стали частішати і набули систематичного характеру.

«Ми вважаємо такі дії неприпустимими, такими, що розпалюють ворожнечу в суспільстві, ненависть і агресію до людей, які вирішили реалізувати право на свободу віросповідання і мирне зібрання», - підкреслив протоієрей Миколай Данилевич.

Відео дня

Зокрема, заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ проінформував ОБСЄ про конкретні випадки силового захоплення храмів, тиску на віруючих з боку радикальних угруповань, спроби зірвати Всеукраїнську хресну ходу, яка проходила в Україні з 3 по 27 липня 2016 року, а також про появу дискримінаційних законопроектів № 4128 і № 4511.

«Ми говоримо про ці проблеми з єдиною метою - знайти шляхи їх вирішення за допомогою рівного ставлення до всіх релігійних організацій країни. Ми хочемо будувати конструктивні відносини з нашою державою. Просимо звернути увагу на ці факти, і з лінії ОБСЄ рекомендувати звернути увагу влади України на ці порушення з проханням не допускати розпалювання релігійної ворожнечі, відстежувати прояви нетерпимості і дискримінації, порушення законодавства країни в сфері релігії, а також просимо включати ці факти в звіти ОБСЄ про порушення прав релігійних організацій», - резюмував Миколай Данилевич.

У свою чергу, екс-депутат Сейму Польщі Євген Чиквин зазначив, що озвучене представником Української Православної Церкви «немислимо і не відповідає європейським нормам».

«Якби щось подібне відбулося б у нас в Польщі, я не говорю з католиками, а навіть з протестантами, то було би вже багато журналістів і був би шум. А так це православні, тому й мовчать. В Польщі Православна Церква має підписаний в 1991 році конкордат з державою, на основі якого неухильно дотримуються всі права місцевого православного населення», - сказав Євген Чиквин.

*** «Human Dimension Implementation Meeting» є найбільшою в Європі конференцією з прав людини і демократії. Щорічно вона проводиться Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини, і є майданчиком для 57 держав, де обговорюються проблеми, пов'язані з реалізацією прав людини.