Фото president.gov.ua

Не забувати про відповідальність, яку передбачає дар свободи та незалежності, закликав співвітчизників Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший митрополит Онуфрій під час міжконфесійної «Молитви за Україну», що була звершена у 25 річницю Незалежності України у Софійському соборі.

За словами Предстоятеля УПЦ, в цей день «потрібно вознести подяку Богу за всі його благодіяння, що були на нас протягом цих років незалежного буття нашої держави», повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Подарований Богом дар незалежності народу є так само цінним, як і дар людської свободи, який дається кожній людині при народженні. Цей дар свободи кожна людина цінує і оберігає, а нерідко готова віддати життя, аби його не втратити. Ціну свободи чудово знає й український народ, який протягом своєї історії пролив багато крові в боротьбі за віру та Батьківщину.

Відео дня

Безперечно, свобода передбачає також і відповідальність за те, як ми нею користуємося. Зі Святого Письма ми знаємо, що коли вибраний народ дотримувався Божих заповідей, то Господь нагороджував його силою та процвітанням, але коли люди забували про Божі заповіді, то це призводило до занепаду держави», - сказав Митрополит Онуфрій.

Предстоятель УПЦ підкреслив, що справжні патріоти своєї Батьківщини повинні дбати про свій високий духовний та моральний стан, адже лише добродіяльні та богобоязнені люди можуть принести своїй країні та народу користь. 

«У ці пам’ятні дні, коли ми згадуємо 25 річницю відновлення української державності, ми просимо у Бога миру для нашої країни. У ці часи буремних подій нам як ніколи важливо усвідомити необхідність єдності та любові до ближнього, а також відкинути чвари та забути образи. Усі ми хочемо бачити Україну сильною, могутньою та квітучою, але для цього мало просто говорити про любов до своєї Батьківщини, треба своїми добрими справами свідчити про цю любов. Кожен з нас повинен наполегливо та чесно працювати на своєму місці, щоб докласти дієвих зусиль у розбудову нашої держави. 

Сьогодні ми молимося за нашу українську землю і наш народ, а особливо за тих, хто по-справжньому дбає та захищає Україну, і віримо, що Господь подарує нам мир і процвітання і зішле на всіх нас своє благословення», - наголосив митрополит Онуфрій.

В «Молитві за Україну» у соборі Софії Київської взяли участь перші особи держави: президент Петро Порошенко разом з родиною, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, голова МЗС Павло Клімкін, секретар РНБО Олександр Турчинов, перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів та мер столиці Віталій Кличко.

Також слова молитви за державу виголосили митрополит УПЦ в США, представник Вселенського Патріарха Антоній, предстоятель УПЦ КП Філарет, верховний архієпископ Києво-Галицький Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук, предстоятель УАПЦ митрополит Макарій, голова Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів Валерій Антонюк, муфтій Духовного управління мусульман України Тамім Ахмед та головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх.