1

Православні християни сьогодні святкують Преображення Господнє - велике двунадесяте свято, яке нагадує про велич людської природи, про важливість жертовної любові до ближнього, внутрішньої потреби думати про інших.

Як зазначає керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич), це відбувається, коли Божа благодать торкається людської душі, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Христос на горі Фавор показав красу людської природи. Коли й обличчя світле, й одяг прекрасний, і сама людина забуває про себе, а думає про інших. Піклується про тих, хто поруч. Господь Іісус Христос бере своїх трьох улюблених учнів - апостола Петра, Іоанна та Іакова і піднімається на біблійну гору Фавор. Тут під час молитви обличчя Христа преображається, і шати його стають білими, мов сніг. Апостоли не знали, що в цей час потрібно говорити. Вони побачили, як Господь розмовляє з Мойсеєм та Іллею, які явилися. І апостол Петро говорить Христу: «Господи! Добре нам тут бути; Коли хочеш, зробимо тут три кущі: Тобі одну, одну Мойсею і одну Іллі». Цікаво те, що апостол забуває про себе. Коли благодать Божа торкається людської душі, з'являється внутрішня жертовна любов. Тоді людина здатна забути про себе, вона думає про інших», - розповів митрополит Антоній.

Відео дня

При цьому він зазначив, що коли людина піклується про душу, преображається і її тіло.

«Коли Бог живе в людині, коли людина набуває своєю працею, своїм подвигом благодать Божу, преображається все: преображається душа, преображається обличчя і преображається матеріальний світ. Священне Писання говорить про те, що з моменту гріхопадіння все мучиться від гріха. І коли людина перемагає цей гріх, все творіння, весь матеріальний світ преображається. Матеріальний світ прекрасний. Біблія говорить про те, що Господь, створивши світ, створив все хороше. На жаль, тільки ми, через свій гріх, через свою поведінку, через озлобленість, робимо світ не таким красивим, і людина сама стає не такою красивою», - підкреслив митрополит Антоній.

Також він зазначив, що цього дня православні християни приходять до храму на Божественну літургію, причащаються Тіла і Крові Христа. Після чого, за традицією, освячуються плоди нового врожаю.

Митрополит Антоній нагадав про те, що свято Преображення Господнього проходить під час Успенського посту.

«Нині Успенський піст - час, щоб намагатися обмежувати свої погані вчинки й обмежуватися від того, що в принципі заважає людині жити. Піст сприяє людському відродженню. Ми відкидаємо всі погані помисли, справи. Обмежуємо себе в їжі, яка інколи нам просто заважає», - підсумував владика Антоній.