Управляющий делами УПЦ митрополит Антоний (Паканич)

У дні Успенського посту потрібно звернутися до Господа з покаянною молитвою і попросити у Нього сил, щоб із Божою поміччю перемогти свої людські вади, повернути мир і злагоду в стосунки з ближніми.

До цього закликав усіх православних християн керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич), повідомляє Центр інформації УПЦ.

Відео дня

При цьому владика Антоній зазначив, що в ці дні віруючі постять, наслідуючи подвиг Пресвятої Богородиці і прагнучи уподібнитися Її чистоті.

«Успенський піст присвячений пам'яті Божої Матері, триває два тижні, є суворим і завершується святом Успіння Богородиці – 28 серпня. Божа Матір з раннього дитинства перебувала в пості і молитві. За переказами, коли Пресвята Богородиця дізналася про день своєї кончини, то не засмутилася, а почала старанно молитися, і, спочиваючи, взята була своїм Сином Ісусом Христом на небо.

При цьому вона не полишила своїм піклуванням цей світ, про що свідчать церковні піснеспіви: «В Рождестве девство сохранила еси, во успении мира не оставила еси Богородице…», – розповів митрополит Антоній.

При цьому владика додав, що вступати в піст необхідно свідомо і з чистим серцем.

«Дні посту даються нам для того, аби покаятися перед Господом, щоб через духовну працю ми змогли удостоїтися благодаті Божої, яка перетворює людину і весь світ. Особливо важливо в ці дні стежити за своїм серцем, щоб у ньому не зріла ненависть до ближнього, бо жертва Богу, яка виходить від жорстокого серця, не може бути Йому бажана.

У сучасних реаліях, коли на сході України продовжують вибухати снаряди, людині нелегко знайти внутрішнє умиротворення. Однак через молитву до Небесного Отця, наслідуючи в цьому подвигу Богородицю, людина здатна вирвати зло з серця і зробити його притулком християнської чесноти», – підкреслив митрополит Антоній.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, під час Успенського посту Церква пропонує помірне вживання пісної їжі і пиття.

Згідно зі статутом, у понеділок, середу і п'ятницю цього посту наказано вживати суху їжу, тобто хліб, воду, сушені овочі та фрукти, а у вівторок і четвер – дозволяється варена їжа, але без олії. У суботу та неділю дозволяється вино і рослинна олія. Крім того, після свята Преображення Господнього, за церковним статутом, по понеділках, середах і п'ятницях до харчування входять плоди нового врожаю.