Икона

В перший день Успенського посту - 14 серпня за новим стилем, православні християни відзначають свято Походження чесних древ Животворящого Хреста Господнього. У народі цей день ще називають Маковія або Перший Спас, Медовий Спас.

При цьому за зовнішніми проявами цього свята не можна втрачати його духовний зміст, зазначив керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич), повідомляє Центр інформації УПЦ.

Митрополит Антоний. Фото: Центр информации УПЦ.

«В цей день весь православний світ святкує Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Винесення чесних древ - означає хресну ходу. Свято веде свою історію з IX століття, коли у Константинополі з'явилася традиція виносити з церкви грецьких імператорів в храм Святої Софії частину Животворного Хреста. Робилося це для того, щоб Господь дарував людям своє благословення і зупинив епідемії та хвороби.

Відео дня

Також 14 серпня Церква вшановує пам'ять Старозавітних мучеників – Єлеазара, його учнів братів Маккавеїв та їхню матір Соломонію.

Можна вважати, що саме за співзвучністю з ім'ям братів, в народі з'явився звичай нести в цей день в храми мак для освячення. Але очевидно, що цей продукт не співвідноситься з духовним змістом свята.Те ж стосується освячення в храмах меду. Це лише благочестива традиція, але вона не має затьмарювати справжнє значення свята», - пояснив митрополит Антоній.

За словами керуючого справами УПЦ, не варто всерйоз сприймати народні забобони, які супроводжують шанування православних свят.

«Забобони порушують живу нитку зв'язку людини з Церквою. Етимологія самого слова «суєверіє» означає марна або порожня віра. Забобони для православної людини небезпечні, бо підміняють собою духовну основу свята і змушують людей звертати увагу на другорядні речі, не бачачи головного.

А головне, чого хоче від нас Господь – щире покаяння, молитва, любов до ближнього і прийняття Святих Христових Таїн. Навіть коротка назва свята «Спас» свідчить про те, що прославляється наш Спаситель Іісус Христос. Саме це найважливіше», - розповів митрополит Антоній.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, за прийнятим у Православній Церкві чином цього дня звершується поклоніння Хресту (як під час Великого посту) і мале освячення води. За традицією, в цей день освячується мед нового збору.