Фото: официальный сайт Почаевской лавры

У Свято-Успенській Почаївській лаврі 5 серпня відбулися урочистості, присвячені чудотворній іконі Божої Матері «Почаївська», в яких взяло участь понад 20 тисяч православних християн.

Про це розповів намісник Почаївської лаври митрополит Володимир (Мороз), повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви.

«Для всього православного світу це дивовижне свято. Під час земного життя всі ми хочемо бачити диво. Хочемо побачити прояви або дію благодаті Духа Святого, щоб зрозуміти чи є життя вічне. Але щоб відповісти на це питання треба лише звернутися до історії. Коли в 1675 році монастир був оточений 50-тисячною армією турків і татар, заступитися за обитель і братію з'явилася Богородиця і ангели. І бачили це чудо не одна людина, а тисячі.

Відео дня

Злякавшись, турки почали обстрілювати небесну покровительку лаври, але стріли і ядра поверталися, вражаючи самих воїнів. У нас досі зберігаються ці ядра, якими турки стріляли в ангелів. Більш того, деякі з турецьких загарбників, спостерігаючи явління Божої Матері, прийняли тоді християнську віру.

В нашій обителі понад 60 років служив протодиякон, який був родичем тих самих завойовників, які прийняли християнство. Такі чудеса слугують ствердженню нашої віри і переконують людей, що Божа Матір прихильна до нас», - зазначив митрополит Володимир.

Божественну літургію в день свята в Преображенському соборі обителі очолив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше 3 тисяч паломників прибули до лаври напередодні святкування Почаївської ікони Богородиці

Також напередодні вшанування чудотворної ікони, у Почаївську лавру ввечері, 3 серпня, прийшли відразу три хресні ходи: з міста Здолбунів (Рівненщина), села Миколаївка і паломники міжнародної хресної ходи з Польщі, Білорусі, Угорщини. Разом - понад 3 тис чоловік.