Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: church.ua

Разом з Предстоятелем УПЦ тисячі вірян з усієї України та закордону молитовно вшанували чудотворний образ Пресвятої Богородиці

5 серпня 2016 року, у день свята на честь Почаївської ікони Божої Матері, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Преображенському соборі Свято-Успенської Почаївської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Перед початком богослужіння Блаженніший владика відвідав святині обителі: мощі преподобних Іова та Амфілохія Почаївських, а також вклонився стопі Пресвятої Богородиці.

Відео дня

Його Блаженству співслужили митрополити: Хустський і Виноградівський Марк, Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Вишгородський і Чорнобильський Павел, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври; Рівненський і Острозький Варфоломей, Тернопільський і Кременецький Сергій, Черкаський і Канівський Софроній, Миколаївський і Очаківський Питирим, Білоцерківський і Богуславський Августин, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Почаївський Володимир, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври, митрополит Іов (Тивонюк); архієпископи: Чимкентський і Таразький Єлевферій, Бакинський і Азербайджанський Олександр, Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Петергофський Амвросій, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Володимир-Волинський і Ковельський Володимир; єпископи: Львівський і Галицький Філарет, Банченський Лонгин, Конотопський і Глухівський Роман, Ірпінський Климент, Шепетівський і Славутський Євсевій, Івано-Франківський і Коломийський Тихон, Золотоношський Іоанн, Камінь-Каширський Нафанаїл, а також братія та гості Лаври в священному сані.

Почаївська ікона Божої Матері. Фото: church.ua

Історія Почаївської ікони Божої Матері сягає середини XVI століття, коли майбутній Константинопольський патріарх Неофіт, перебуваючи на теренах сучасної Тернопільщини, подарував її поміщиці Ганні Гойській, котра прихистила його в своєму помешканні на ночівлю. У 1597 р. чудотворна ікона була передана Почаївській Лаврі. Влітку 1675 року, під час Збаразької війни з турками, за молитвами перед чудотворним образом обитель була врятована від навали татарського хана Нурредина. Ікона дотепер зберігається в Почаївській Лаврі

За богослужінням молилися тисячі вірян з різних регіонів України та закордону.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до чисельної пастви з проповіддю.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні та за упокій душі новопреставленого схиархімандрита Ієремії, ігумена Руського на Афоні Свято-Пантелеімонівського монастиря.

На сам кінець урочистого богослужіння відбувся хресний хід з Почаївською іконою Божої Матері до Успенського собору Лаври, де був звершений святковий молебень.

Нагадаємо, напередодні вшанування Почаївської ікони Богородиці до Лаври прибуло понад 3 тисячі паломників. Раніше повідомлялося, що 2 серпня 2016 року, відбулася восьмитисячна Хресна хода з чудотворною іконою Божої Матері «Почаївська», яка пройшла з урочища Вірля села Савчиці Тернопільської області до Свято-Успенської Почаївської Лаври