Крестный ход из Вирли в Почаев. 2 августа, 2016 год. Фото pochaev.org.ua.

У Тернопільській області завтра, 2 серпня, відбудеться багатотисячна хресна хода на честь дня святкування ікони Божої Матері «Почаївська».

Як розповів намісник Свято-Успенської Почаївської лаври митрополит Володимир (Мороз), проведення такої молитовної ходи – це ще одна можливість попросити у Господа миру для України, повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви.

Відео дня

«Коли йде хресна хода, вона освітлює нашу землю, освітлює наші серця. Божа благодать стосується всіх сторін нашого земного буття. Під час хресної ходи ми будемо молитися про благополуччя і процвітання нашої країни, щоб скоріше закінчилося кровопролиття, і запанував мир», – розповів митрополит Володимир.

Усіх, хто забажає взяти участь у традиційній молитовній ході, 2 серпня з 06.00 на автобусах від стоянки біля Почаївської лаври, відвезуть в урочище Вірля села Савчиці Тернопільської області. Тут о 08.00 біля пам'ятного хреста на місці колишнього маєтку поміщиці Анни Гойської, буде відслужено молебень. Після закінчення молебню численні прочани та братія Лаври на чолі з намісником митрополитом Володимиром пройдуть 15 кілометрів хресною ходою з чудотворною іконою Божої Матері «Почаївська» до стін монастирської обителі. Хрестоходців супроводжуватимуть козаки верхи на конях.

Паломники пройдуть тим історичним шляхом, яким в 1597 році ченці Почаївської лаври перенесли чудотворну ікону від маєтку Анни Гойської до святої обителі. У минулому році така ж хресна хода зібрала понад 5 тисяч осіб.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, хресна хода з села Савчиці в Почаївську лавру відбувається щорічно в пам'ять про події 400-річної давнини. 1559 року грецький митрополит Неофіт зупинився на нічліг у благочестивої поміщиці Анни Гойської і на знак вдячності за гостинний прийом залишив господині у благословення образ Богородиці.

Чотири десятиліття ікона простояла у домовій молитовні. Після того, як по молитві перед іконою прозрів брат господині, Філіп Козинський, Гойська вирішила передати образ ченцям, що живуть на Почаївській горі.

У 1997 році в пам'ять про перенесення ікони на Почаївську гору, на місці замку поміщиці встановлений хрест.