Фото: Центр информации УПЦ

Всеукраїнська хресна хода, що розпочався на сході й заході нашої країни, це поєднання духовної і фізичної праці, заради миру і єдності України, а не майданчик для політичних провокацій.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це заявив керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Ця хресна хода розпочалася з надією на здобуття довгоочікуваного миру в Україні. Адже наша країна, виснажена війною, ненавистю, кровопролиттям, як ніколи потребує миру. Саме тому і було організовано таку масштабну хресну ходу, покликану об'єднати країну від заходу до сходу, від півночі до півдня. Це єдина її мета. Якщо поспілкуватися з паломниками, то з'ясується, що для того, щоб вийти з хресною ходою зі Свято-Успенської Почаївської лаври, приїхали люди з Донецької та Луганської області. А православні, наприклад, Вінницької та Рівненської областей йдуть з віруючими Донбасу із Святогірської лаври. Хіба це не показник того, що люди хочуть жити в згоді один з одним? Ті ж сили, які марно намагаються знайти тут політичну складову, мають пам'ятати, що Церква - це не політичний інститут», - сказав митрополит Антоній.

Відео дня

Керуючий справами УПЦ закликав учасників хресної ходи не піддаватися на провокації, не використовувати політичні гасла і атрибутику.

«Традиційно хресні ходи завжди супроводжують особливо шановані православні святині: чудотворні ікони, мощі святих. Також благословляється нести хоругви і розп'яття. Але абсолютно очевидно, що різній політичній атрибутиці, до якої б партії чи ідеї вона не належала - не місце в хресній ході. Мені хотілося б ще раз звернутися до прочан, які звершують подвиг хресної ходи: нікому не давайте приводу звинуватити вас у провокаціях і утримайтеся від політичної ідентифікації. Навчайте свого ближнього, якщо він впаде в таку спокусу. На жаль, в Україні достатньо сил, які намагаються зробити з Церкви образ ворога, тому, не варто давати їм найменшого приводу», - підкреслив митрополит Антоній.