1

Всеукраїнська хресна хода миру, любові та молитви за Україну, яка 3 липня стартувала зі Свято-Успенської Святогірської лаври, успішно перетнула кордон Харківської області та продовжує рух до Києва.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, посилаючись на куратора хресної ходи архімандрита Іоасафа (Ковецького), 6 липня територією міста Балаклія Харківської області, хресною ходою йшли понад 500 осіб.

«На кордоні з Харківською областю нас зустрів архієпископ Ізюмський і Куп'янський Єлисей (Іванов) з Піщанської іконою Пресвятої Богородиці. У кафедральному Свято-Вознесенському соборі була відслужена Божественна літургія. Всі присутні у храмі могли прикластися до Святогірської та Піщанської ікон Богородиці. Зараз нас супроводжує копія Піщанської ікони Божої Матері.

Відео дня

По шляху проходження хресна хода зупиняється в храмах на молебні, а якщо проходить повз пам'ятників воїнам, які віддали свої життя за нашу Батьківщину, всі ми співаємо «Вічну пам'ять». Нас супроводжує поліція і медичні працівники. До вечора, 6 липня, плануємо бути вже в селі Андріївка Харківської області, де зупинимося на ночівлю», - розповів отець Іоасаф.

Зазначимо, що 12 липня учасники хресної ходи перетнуть кордон з Полтавською областю і, минаючи Полтаву, Лубни, Пирятин, 22 липня, дійдуть до межі Київської області та, нарешті, 27 липня прибудуть у столицю, де зустрінуться з учасниками хресної ходи зі Свято-Успенської Почаївської лаври.

Як повідомлялося, 27 червня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав усіх православних християн приєднатися до Всеукраїнської хресної ходи миру, любові та молитви за Україну.

Молитовний хід стартує на сході України зі Свято-Успенської Святогорської лаври 3 липня, а на заході України - 9 липня зі Свято-Успенської Почаївської лаври.

«Цей Хресний хід, який одночасно почнеться із Заходу і Сходу, пройде по всій нашій державі. Він фактично об'єднає Україну, адже Православна Церква завжди була і є такою силою, яка об'єднує всіх людей нашої країни. Ми повинні, відкинувши гнів, ненависть, злість, а озброївшись любов'ю і прощенням, посилити свій подвиг молитви: щоб перестали литися материнські сльози, щоб діти не залишалися сиротами, жінки - вдовами, щоб молодь не ставала інвалідами, щоб наші міста і села не були зруйновані, а дома - покинуті. Саме така мета Всеукраїнського хресного ходу - ходу миру, любові та молитви за Україну», - зазначив Митрополит Онуфрій у своєму зверненні до вірних УПЦ.

27 липня, напередодні святкування дня Хрещення Київської Русі і пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, дві хресних ходи зустрінуться в Києві на Володимирській гірці і разом з православними Києва і паломниками з усієї України пройдуть до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, де відбудуться урочисті богослужіння. Хресні ходи будуть супроводжувати чудотворні ікони Божої Матері «Почаївська», «Святогірська» та інші шановані святині.