Заступник голови Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич

Схвалення автокефалії під час Всеправославного собору на Криті для Православної Церкви в Україні за заверненням Верховної Ради до Вселенського Патріарха Варфоломія - малоймовірно.

Відео дня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати зареєстрували постанову про звернення до Вселенського Патріарха

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав заступник голови Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

«По-перше це було звернення до Патріарха Варфоломія, а не до всього Всеправославного Собору. А відтак, воно навіть може не бути зачитане на Соборі. По-друге, одноосібно Патріарх Константинопольський, як і будь-яка інша Церква, не може надати автокефалію будь-якій церковній спільноті, що претендує на цей статус, без погодження зі всіма Православними Церквами. Про це вже йшлося на передсоборних нарадах. Існує вироблений, хоча ще не погоджений, механізм надання автокефалії. Тому визнати одноосібно Київський Патріархат, це означає породити великі проблеми у Світовому Православ’ї», - пояснив протоієрей Миколай Данилевич.

Речник відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ уточнює, що у згаданому зверненні Верховної Ради йдеться не про визнання окремо взятої УПЦ КП, а про скликання Всеукраїнського об’єднавчого собору, де могло б відбутися подолання розділення і вирішення питання статусу Церкви. 

«Не може 3-4 тисячі парафій УПЦ КП бути автокефальною Церквою в Україні, а 12,5 тисяч парафій УПЦ - не бути автокефальною. Якщо провести цю статистику по регіонах, то ситуація буде ще більш явною. Не можуть бути близько 260 парафій УПЦ КП в Рівненській області проголошеними Помісною Церквою, а близько 600 парафій УПЦ в тій самій Рівненській області не бути Помісною Церквою. Не можуть бути 18 парафій УПЦ КП в Харківській області визнані автокефальною Церквою, а близько 300 парафій УПЦ у тій же Харківській області не бути визнані автокефальною Церквою. Тому я не бачу жодних шансів на те, щоб автокефалія окремо взятої УПЦ КП була визнана», - вважає отець Миколай.

За словами Данилевича, автокефалію насправді має просити Церква, а не держава, тому навіть з формальної точки зору звернення Верховної Ради не може бути підставою для початку процесу надання автокефалії.

«Це такий собі політичний жест, покликаний створити інформаційний шум навколо цього питання в той час, коли Предстоятелі Помісних Церков зібралися на о. Крит. Адже держава не має повноважень втручатися у внутрішнє життя Церкви і казати хто, коли і з ким має об’єднуватися», - пояснює отець Миколай.

При цьому речник підкреслює, що «Українська Православна Церква не має нічого проти канонічної автокефалії, оскільки цей канонічний статус є лише формою існування Церкви в певних історичних умовах».

«Але одна справа підтримувати ідею канонічної автокефалії, інша справа – схвалювати, підтримувати, легалізовувати церковний розкол. Потрібно спочатку подолати розкол, після чого можна ставити питання про церковну автокефалію», - уточнив заступник голови Синодального Відділу зовнішніх церковних зв’язків.

Протоієрей Миколай Данилевич звертає увагу на можливість прийняття УПЦ КП в якості митрополії до складу Константинопольського патріархату, але без статусу автокефальної Церкви, що, на його думку, «породить великі проблеми як в Україні, так і в світовому Православ’ї». 

«Дуже сумніваюся, що Константинополь піде на такий крок. Адже в своїх офіційних документах Вселенський Патріархат позиціонує себе як Церкву, яка несе головну відповідальність за єдність всіх Православних Церков. А відтак, ця Церква не мала б вчиняти якихось дій, які б цю єдність могли порушити», - зауважив священик.