Фото news.church.ua

Повага пастиря до кожного на парафії має бути не дипломатичним кроком, а породженням молитовного розуму і благочестивого серця священнослужителя.

Блаженніший Митрополит Онуфрій під час урочистостей у день випуску Київських духовних школах звернувся зі словом настанови до випускників, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Вітаючи присутніх з завершенням чергового навчального року в КДАіС, Предстоятель зазначив, що це радісний і водночас сумний день.

Відео дня

«Радість для нас в тому, що вихованці цих шкіл завершили цикл навчання і отримують путівку в життя, – сказав Його Блаженство. – Але цей день також має на собі тінь смутку. За певний час перебування у стінах Духовних шкіл, у стінах Святої обителі ми всі зріднилися один з одним».

За словом Архіпастиря, студентів та їх наставників поєднала любов до Бога і один до одного.

«Ми зріднилися тим, що намагалися, в міру своїх можливостей і духовного зросту, любити Бога і свідчити цю любов виконанням Божественних заповідей. Ми вчилися любити один одного, починаючи з першої сходинки – взаємного терпіння. І ця любов до Бога і один до одного нас поєднала і зріднила», – підкреслив він.

Митрополит Онуфрій закликав з вдячністю згадувати період навчання в стінах Духовних шкіл та з радістю йти далі – кожен на своє служіння.

«Випускники духовних шкіл – ті, хто у священному сані вже йдуть прямо на пастирське служіння, ті, хто ще не встиг визначитися у своєму житті, визначиться згодом. Але всі ми повинні пам’ятати, що коли ми прийдемо на парафію, яку Бог нам вручить, треба почати з того, щоб виказати повагу до всіх парафіян, які будуть у вашому приході», – з такими словами настанови щодо пастирського служіння звернувся Блаженніший владика до випускників КДАіС.

«Ця повага має бути не дипломатичним кроком, а породженням молитовного розуму і благочестивого серця священнослужителя. Коли ми приходимо на парафію, то повинні пам’ятати, що ми не є кращими від тих, кого Бог нам вручив. Бог нас просто поставив сюди, щоб допомогти добрим людям стати ще кращими», – сказав він.

«Часто буває так, і ви самі переконаєтесь у цьому з часом, що священик, який має певний багаж знань, може отримати урок і від малодосвідченої старої жіночки чи чоловіка. Знання потрібні, вони дають людині перспективу стати кращим. Але знання самі по собі не роблять людину кращою. Кращою людина стає, коли виконує те, що пізнала – ті закони, ті правила, яких вас навчали тут», – підкреслив Предстоятель.

Блаженніший Митрополит Онуфрій дав практичну пораду майбутнім пастирям – не розпочинати своє служіння з нав’язування змін.

«Перших два роки, коли священик приходить на парафію, не варто навіть “переставляти стілець з місця на місце”. Пізніше, коли він ознайомиться з ситуацією, тоді вже можна щось розумно змінювати, якщо такі зміни необхідно проводити, – наголошує Архіпастир. – Але ні в якому випадку – не варто розпочинати своє служіння з того, щоб показувати усім, що вони невігласи. Це неправильний підхід. Ми можливо, маємо певний запас знань, але не маємо того духовного досвіду, який мають звичайні прості люди, які врученні нашому духовному керівництву. І це треба пам’ятати. Тоді шлях вашого пастирського служіння буде успішним, і за смирення Божа благодать буде покривати вас і допомагати долати ті труднощі, які обов’язково будуть у вас».

Насамкінець Предстоятель ще раз привітав усіх присутніх з випускним днем Київських духовних шкіл, подякував батькам випускників за їхніх дітей.

«Ви відділи своїх дітей на вівтар служіння Богові. Це є велика жертва, яку Господь приймає від вас і, яка для вас буде великою заслугою і виправданням перед Богом. Нехай Боже благословення буде над усіма нами», – побажав Блаженніший владика.