Фото РИА Новости.

Спеціальна комісія Православних Церков продовжує роботу над складанням Послання Всеправославного собору, повідомляє "РИА Новости" 13 червня з посиланням на прес-службу Собору. Участь в її роботі бере відомий сербський богослов і патролог митрополит Чорногорський Амфілохій (Радович).

Комісія вже четвертий день працює в Православній академії Криту, де заплановано і проведення Собору. Завершення підготовки Послання планується на 16 червня.

Митрополит Чорногорський Амфілохій, який очолив напередодні літургію в патріаршому ставропігійному монастирі Гониія, заявив присутнім про важливість Святого і Великого Собору, який, за його словами, "збереться в цьому ж місці", у Критській православній академії, 20-25 червня.

Відео дня

Владика додав, що Собор відбудеться за участю усіх 14 автокефальних Православних Церков, зазначила прес-служба.

"Слова його високопреосвященства враховують Послання його блаженства Патріарха Сербського Іринея, адресований його всесвятості Вселенського Патріарха з нагоди його тезоіменитства. Патріарх Іриней зазначив, що Сербська церква внесе свій позитивний внесок у роботу Святого і Великого Собору на Криті", — йдеться в повідомленні.

Константинопольський патріархат має намір провести Всеправославний собор з 16 по 26 червня на Криті, незважаючи на заяви низки Православних Церков з вимогами відкласти Собор. Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що підготовка до Всеправославного собору на Криті завершується, і висловив надію на його успішне проведення.

Раніше Синод Болгарської патріархату заявив про відмову від участі в Соборі. Таке ж рішення прийняв Антіохійський патріархат. Сербська Церква 9 червня виступила із зверненням до Патріарха Варфоломія, в якому поскаржилася на те, що "відчуває труднощі" для участі у Всеправославному соборі і попросила відкласти його на деякий час, а в зазначені терміни провести міжправославну нараду. Проте 11 червня Патріарх Сербський Іриней направив послання Патріарха Варфоломія, в якому запевнив, що очолювана ним Церква внесе позитивний внесок у роботу Всеправославного собору на Криті.

10 червня повідомлялося, що участь у Всеправославному соборі не прийме Грузинський патріархат, який прийняв це рішення на засіданні Синоду.

Також стало відомо, що глава ВЗЦЗ РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) не поїхав на Крит для участі в складанні Послання Всеправославного собору: в РПЦ визнали недоречним таку участь, оскільки низка помісних Православних Церков світу вже висловилися за те, щоб проведення Собору відкласти.

13 червня пройде екстрене засідання Синоду Московського патріархату для обговорення ситуації з відмовою низки Церков брати участь у Всеправославному соборі і остаточного рішення щодо власної участі в ньому.