Протоиерей Александр Бахов

Законопроект № 4128 про зміну підпорядкованості релігійних громад не був узгоджений з Всеукраїнською Радою Церков і Релігійних Організацій, що представляє релігійну громадськість України, ні до подання у Верховну Раду України, ні під час розгляду в комітеті з питань культури і духовності.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це заявив голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

«Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності рекомендував депутатам прийняти законопроект №4128 в першому читанні. Небезпека полягає в тому, що створюється негативний прецедент, коли ВРЦіРО вибірково усувають від участі в обговоренні законопроектів про свободу віросповідання. В цій ситуації стоїть питання про внесення змін в закон «Про свободу совісті та релігійні організації». При цьому думки ВРЦіРО навіть не запитали. Не виключено, що надалі законопроекти, які стосуються релігійних організацій, не будуть погоджувати з релігійною спільнотою», - застерігає головний юрист УПЦ.

Відео дня

Разом з тим Олександр Бахов звертає увагу на те, що законопроект № 4128 несе загрозу для всіх релігійних організацій, бо втручається в їхню діяльність та затверджує схеми церковного рейдерства, за якими сьогодні забирають храми у віруючих УПЦ.

Присутність на засіданні комітету окремих представників релігійних організацій не висловлює думку всієї релігійної громадськості, яка представлена у Всеукраїнській Раді Церков.

Представники УПЦ раніше звертали увагу на цю негативну тенденцію. На засіданні ВРЦіРО 1 березня 2016 року керуючий справами УПЦ митрополит Антоній висловив стурбованість тим, що дана законодавча ініціатива попередньо не обговорювалася і не узгоджувалася з членами ВРЦіРО, яких вона безпосередньо стосується.