М

У миру Євстратій Георгіадіс, народився в Прусі, Малої Азії, в 1902 році. У 1923 році оселився в дионисіатській келії святого Миколая в Кареї. Прийняв чернецтво в 1925 році. Вивчав мистецтво стоматології у старця Паїсія. Тоді, з послуху, він повернувся у світ, щоб удосконалити свої знання. Протягом сорока років служив отцям святогорцам, які в той час не залишали Афон. Виділявся тим, що був милостивим. Після його смерті, багато хто з тих, кому він допоміг, монахи і миряни, говорили з розчуленням про ці якості його душі.

Коли дістали його останки, як розповідає сьогоднішній насельник келії отець Артемій, череп його благоухав.

«Всі ми, хто перебували у той момент там, відчували великий страх і велике хвилювання. Отець Артемій з Великої Лаври, послух якого полягав у витягуванні та догляді за останками отців, сказав: "Отці, я вперше беру такі мощі! Шістдесят років на Афоні... Слава Богу". Були, є і будуть ще багато святих отців, на Святій Горі. Справжні жителі небесного Царства...».

Відео дня

«Ми знали наступника старця Микити, отця Арсенія. Тридцять років тому отримували від нього догляд за зубами. Ножне управління з іржавим колесом і синій спирт - для дезінфекції. Пломба досі тримається. Коли я запитав, чи вивчав він стоматологію, він коротко відповів: "Ні. Вчився у мого старця". "А той?" - запитав я. "А той у свого старця!"

Старець Микита особливо шанував святого Миколая Чудотворця, покровителя їхньої келії. Він просив святого, щоб той допоміг йому залишити це життя в один із днів його пам'яті. Прохання було почуте. Старець представився в день перенесення мощей святого - 20 травня 1970 р.

З монахологиона (загальні списки ченців) монастиря Діонісіат.

Джерело Рemptousia

Переклад з грецької: БФ "Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".