1

19 травня православні греки вшановують пам'ять святого Патрикія.

Як повідомляє грецький сайт Рemptousia, святий Патрикій жив у I столітті і був єпископом міста Пруси у Віфінії (Мала Азія). За свою проповідь християнського вчення був засуджений і представ перед префектом міста Пруси Юлієм, який всілякими переконаннями схиляв святого відректися від Христа. У той час Юлій їздив лікуватися на гарячі джерела, він наказав вести за собою і християнського єпископа з його пресвітерами, укладеними в залізні кайдани.

Омившись у теплих джерелах, Юлій приніс жертву своїм богам, закликаючи святого Патрикия та інших в'язнів принести жертву язичницьким богам, погрожуючи в разі відмови катуваннями. Вказуючи на гарячі джерела, він стверджував, що останні нагріваються промислом язичницьких богів для блага людей. На що святий відповідав, що вони дійсно створені для блага людей, але не провидінням неправдивих богів, але силою Іісуса Христа.

Відео дня

І додав, що Іісус визначив два місця: перше рясно благами, якими в майбутньому будуть насолоджуватися праведники, а друге - це вогненна лава, в якій будуть піддані покаранню грішники, після загального воскресіння з мертвих.

І те, що вогонь дарований людям Богом, змішавшим його з іншими стихіями. І існує цей вогонь з водою над твердю (небо), і вогонь під землею, де знаходяться водні джерела, і в тих з них, що розташовані близько до вогню - гаряча вода, а в тих, що далі від вогню - холодна.

За ці слова святого Патрикія, префект наказав кинути його в джерело з дуже гарячою водою. Але вода не завдала ані найменшого збитку мученику. Святий Патрикій був засуджений до смерті від меча і страчений разом зі святими Акакієм, Менандром і Полієном.

Переклад з грецької "Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".