athos-ukraine.com

12 травня православні греки вшановують пам'ять святого Іоанна Серрського.

Іоанн народився в XV столітті в заможній православній родині в македонському місті Серри (нині Серес) в північній Греції, окупованій турками. З дитинства він жив у розкоші.

Його сміливість і багатий зовнішній вигляд викликали роздратування у мусульман. Позаздривши багатству, турки обмовили його і донесли, що нібито він зневажив іслам.

Відео дня

Іоанн сказав, що він раб Ісуса Христа, і з радістю в ім'я Його піде за грати. Іоанна відправили у в'язницю, щоб схилити до прийняття ісламу.

Бачачи непохитність, його піддали мукам: били палицями, тягли по землі, виривали волосся. Під час тортур Іоанн побачив праворуч сяючого вершника, який простягнув йому руку. Це був великомученик Феодор - небесний покровитель міста Серри, який з'явився, щоб зміцнити Іоанна у вірі. Святий сказав Іоаннові нічого не боятися. З цієї миті Іоанн не відчував болю.

Суддя виніс Іоанну смертний вирок. Кати вирішили спалити Іоанна живим, замість того, щоб відсікти йому голову, а потім спалити тіло. Іоанна привели на міську площу, прив'язали до чотирьох килків, принесли купу хмизу і підпалили. Перебуваючи в палаючому багатті, Іоанн славив Господа. Ноги святого спалили до колін. Іоанн, не відчуваючи болю, запитав: «Ви хочете мене спалити?»

Одиному з турків здалося, що ці слова є знущання, він схопив гарячий кілок і проткнув рот святого.

Точний час його мученицької смерті невідомий. Житіє святого було складено, ймовірно, в період 1451-1481 р. р.

БФ "Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".