1

11 травня православні греки вшановують пам'ять святого Аргироса Солунського.

З дитинства Аргирос працював у кравецькій майстерні в Фессалоніки.

Коли йому було 18 років, він присоромив людину, яка відріклася від Христа.

Відео дня

Цей чоловік сидів у в'язниці за те, що не міг виплатити борг паші. Паша пообіцяв повісити його, і він, злякавшись, прийняв іслам - відрікся від Христа і його випустили з в'язниці. Після чого чоловіка привели в одну з кав'ярень, щоб обрізати.

Святий Аргирос прийшов у цю кав'ярню і сказав зраднику православної віри:

- Що ти зробив, брат? Навіщо відрікся Христа, нашого Творця і Спасителя? Навіщо ти звів свою душу в пекло, що є вічна і нескінченна смерть, заради того, щоб уникнути цієї тимчасової смерті? Давай же, брате, прийди в себе, покайся, прийми знову Христа. Але, може, ти боїшся, що тебе вб'ють? Пролий свою кров за Христа, адже всі ми зобов'язані померти заради любові Його, коли знадобиться, оскільки і Він помер заради любові до нас.

Чоловік покаявся і повернувся у православ'я. Озброєні агаряни накинулася на святого і пообіцяли вбити, якщо він не прийме іслам. Аргирос сказав, що він християнин, від віри своєї не відмовиться, і готовий померти заради любові до Христа. Закривавленого мученика кинули у в'язницю. Незважаючи на всі хитрощі судді, який змушував Аргироса зріктися християнства, святий був непохитний. Суддя наказав повісити Аргироса.

Агаряне повісили святого в містечку Кабани (+ 1806). Аргирос прийняв мученицький вінець у віці вісімнадцяти років.

Своєю смертю він показав любов до ближнього - заради порятунку людини, яка зріклася Христа - «душу поклав за други своя» і любов до Бога, тому що помер за Нього.

"Православний спадок Укрнаїни на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".