Священики з Синодального відділу УПЦ зі взаємодії зі Збройними Силами України на Світлій Седмиці доставили Благодатний Вогонь у 30 військових частин і підрозділів ЗСУ, нацгвардії, прикордонної служби і спеціальної служби транспорту України, які знаходяться на лінії розмежування на сході України.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, щоб розділити пасхальну радість з тими, хто зустрічав Воскресіння Христове на блокпостах і в окопах, капелани за чотири дні дні – з 3 по 6 травня проїхали майже 6000 км.

«Великдень - це завжди сімейне свято, а коли нема втіхи від близьких, Господь посилає втіху Свою. Благодатний Вогонь є предвозвісник пасхальної радості. Наші батюшки ділилися Благодатним Вогнем з тими, хто далеко від дому», - розповів заступник голови Синодального військового відділу УПЦ архімандрит Лука (Винарчук).

Відео дня

За словами капелана, близько 80% військовослужбовців у збройних силах України та Нацгвардії - православні християни.

«Військовослужбовці з радістю зустрічали Благодатний Вогонь, зустріч з яким – вже благословення Боже і кожен це розумів і відчував. Тому особливо проникливо в такі моменти звучала молитва про мир. Багато відзначали, що на Великдень цього року на лінії зіткнення не було військових дій», - сказав владика Лука.

За словами священиків, у ці пасхальні дні Благодатний Вогонь з молитвою про мир був також переданий і на окуповані території.

«Ми молимося про мир, ми говоримо про мир. Ми говоримо: "Брати, пустіть Христа в своє серце!" Зрозуміло, що ми ще не настільки духовні, щоб полюбити ворогів. Але треба миритися. Тому що, поки ми будемо з'ясовувати, хто правий, буде литися кров, будуть гинути невинні люди. Значить, всі чвари, всі розбрати треба припинити. Так, як вчить нас Господь», - зазначив учасник місії, завідувач сектором роботи з ветеранськими організаціями військового відділу УПЦ ієрей В'ячеслав Яковенко.

Військово-духовну місію очолив митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин.

Як зазначається на офіційному сайті УПЦ, щоб охопити як можна більше підрозділів, Благодатний Вогонь і великодні подарунки цього року були доставлені за двома маршрутами.

Перший маршрут: Київ, Волноваха, Маріуполь, Бердянськ, Київ - ним послідував голова Синодального військового відділу митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин разом з представниками місії.

Другий маршрут пролягав населеними пунктами: Ізюм, Святогірськ, Щастя, Сєвєродонецьк, Слов'янськ, Краматорськ. За цим напрямом гуманітарний вантаж доставляли представники місії на чолі з завідуючим сектором роботи з ветеранськими організаціями військового відділу ієреєм В'ячеславом Яковенко.

У всіх підрозділах і на блокпостах представники місії вітали військовослужбовців з Воскресінням Христовим, передавали лампади з Благодатним Вогнем, великодні подарунки і гуманітарну допомогу. Священики також проводили духовні бесіди, благословляли військових, вручали іконки, хрестики та молитовники православного воїна.

Фото: Синодальний відділ УПЦ зі взаємодії зі Збройними Силами України