Українська Православна Церква святкує Світле Христове Воскресіння.

В ніч з 30 квітня на 1 перше травня Предстоятель Української Православної Церкви  Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив пасхальне богослужіння у Києво-Печерській лаврі.

Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Відео дня

Світле Христове Воскресіння, або Пасха – це торжество з торжеств. За словами святих отців, це свято настільки переважає усі інші, наскільки сонце переважає зорі, а апостол Павел говорить, що якщо Христос не воскрес, то й марна проповідь та віра християн (1 Кор. 15:14). Своїм постанням з мертвих Спаситель дав надію людству разом із Ним воскреснути для Життя Вічного. Таким змістом в Новому Завіті наповнюється старозавітнє слово «песах» (євр. «проходження повз»), тобто Пасха, – саме як проходження від смерті до життя – від землі до Неба.

Перед початком пасхальної полуношниці Архіпастир роздав віруючим Благодатний Вогонь, що був доставлений ввечері в Україну офіційною делегацією УПЦ з Єрусалиму.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Макарівський Іларій, єпископ Ірпінський Климент, а також духовенство монастиря.

За богослужінням молилися тисячі вірян Української Православної Церкви.

Наприкінці пасхальної утрені єпископ Климент виголосив Слово огласительне святителя Іоанна Златоуста на Святу Пасху.

Після заамвонної молитви на Літургії Предстоятель очолив освячення артоса.

Артос – (грец. «хліб») це велика просфора з зображенням на ній Хреста або Воскресіння Христового. В день Пасхи вона покладається на спеціальний стіл – аналой – та знаходиться у храмі протягом всієї Світлої седмиці. У п’ятницю ввечері артос роздрібнюється та роздається віруючим наступного дня після Літургії.

Пасхальне богослужіння відвідав Президент України Петро Порошенко.