Православні християни сьогодні відзначають одне з дванадцяти головних церковних свят – Вхід Господній у Єрусалим.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, говорячи про історію свята, керуючий справами Церкви митрополит Антоній (Паканич) нагадав про те, що іудеї, які прийшли на свято Пасхи до Єрусалима, зустрічали Іісуса Христа як Месію і великого Чудотворця, а через декілька днів – зажадали Його розіп'ясти.

"Господь воскресив Лазаря і за кілька днів до хресних страждань увійшов у Єрусалим як переможець смерті. Він бажає миру і їде в місто на ослику. Не царювати над людьми, а померти на Хресті. Люди, знаючи про воскресіння Лазаря, радіють і кричать Йому "Осанна!", встеляючи дорогу своїм одягом і пальмовим гіллям, як зустрічали тоді царів. «Осанна Синові Давида! Благословений, Хто йде в ім'я Господнє! Осанна в вишніх!» Але вже завтра ті, хто прославляли Бога, зажадають Його смерті. І Він зійде на Голгофу, принесе себе в жертву за гріхи всього світу, заради спасіння всіх людей", – розповів владика Антоній.

Відео дня

За його словами, ця євангельська подія повторюється як в історії людства, так і в людських долях.

"Сьогодні, коли хтось бачить перед собою один із можливих шляхів, здавалося б, благополучного і щасливого життя, потрібно зупинитися і поставити собі запитання: чи той це шлях вірності Богу, яким Господь наш Іісус Христос входив у Єрусалим? І чесно відповівши собі, обрати правильний шлях, цілком довірившись Богу", – сказав керуючий справами УПЦ.

Митрополит Антоній нагадав, що в Україні свято Входу Господнього в Єрусалим у народі називають Вербною неділею, оскільки верба одною з перших прокидається після зими і, за традицією, її освячують у наших краях замість пальмових гілок.

"У цей день віряни приходять на богослужіння з гілками верби. У храмі читається особлива молитва на благословення гілок, після цього верби кроплять святою водою. За традицією, освячені верби віряни зберігають протягом року, прикрашаючи ікони", – розповів владика Антоній.