Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) розповів про рішення Священного Синоду УПЦ, засідання якого відбулося сьогодні у Києво-Печерській лаврі, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Зокрема, цьогоріч виповнюється тисяча років давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон. Синодом створено організаційний комітет, якому доручено розробити план урочистих заходів.

«З нагоди цього ювілею вирішено доручити Видавничому відділу Української Православної Церкви підготувати переклад творів преподобного Паїсія Святогорця українською мовою», – повідомив митрополит Антоній.

Відео дня

Також він розповів про те, що Священний Синод УПЦ ухвалив рішення канонізувати ієросхимонаха Вассіана Сліпого (Балашевича) (+1827), пам'ять якого Церква святкуватиме 8 травня за новим стилем. Крім того, Священним Синодом прийнято рішення внести дев’ять нових імен до Собору Херсонських святих та встановити день святкування Собору новомучеників та сповідників Єкатеринославських.

«Відтепер у церковному календарі буде окремий день – 13 вересня, коли вшановуватиметься пам'ять святих, життя яких так чи інакше пов’язане з нинішньою Дніпропетровщиною», – сказав митрополит Антоній.

На сьогоднішньому засіданні Священний Синод затвердив склад делегації УПЦ, яка візьме участь у Всеправославному соборі на острові Кріт (Греція) у червні цього року. До неї увійшли Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, керуючий справами УПЦ, митрополит Бориспільский і Броварський Антоній, митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан та митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій.

Керуючий справами УПЦ відзначив, що на адресу Священного Синоду та Предстоятеля УПЦ надходять численні звернення вірян, у яких вони висловлюють занепокоєння щодо нововведень, пов’язаних із електронною ідентифікацією особи, обліком і обробкою персональних даних та запровадженням біометричних документів.

«Оскільки таких звернень у нас тисячі, Священний Синод направив звернення до Президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та голови Верховної Ради Андрія Парубія, в якому висловлюється прохання дотримуватися при запровадженні будь-яких ідентифікаторів принципів добровільності та альтернативності, що передбачають можливість вибору традиційних методів посвідчення особи», – повідомив керуючий справами УПЦ.