Священний Синод Української Православної Церкви звернувся до Президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та голови Верховної Ради Андрія Парубія з проханням врахувати принципи добровільності та альтернативності під час впровадження електронної ідентифікації українців – віруючих УПЦ.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це йдеться в Журналі Священного Синоду №13 від від 19 квітня.

Зокрема, на Синоді заслухали інформацію Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія про численні звернення вірян Української Православної Церкви з приводу введення електронної ідентифікації особи.

Відео дня

Рішення Священного Синоду прокоментував керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«На адресу Священного Синоду та Предстоятеля Української Православної Церкви надходять численні звернення громадян України – вірян нашої Церкви – в яких вони висловлюють своє занепокоєння щодо проблем, пов’язаних з електронною ідентифікацією особи, обліком і обробкою персональних даних, а також впровадженням біометричних документів. У зв’язку з тим, що таких звернень у нас вже тисячі, Священний Синод направив звернення до Президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та Голови Верховної Ради Андрія Парубія, в якому від УПЦ просять передбачити «принципи добровільності та альтернативності при прийнятті будь-яких ідентифікаторів, що передбачають можливість вибору традиційних методів посвідчення особи», - зазначив керуючий справами УПЦ.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, сьогодні у Києво-Печерській лаврі відбулося засідання Священного Синоду, на якому були розглянуті питання святкування у 2016 році 1000-ліття давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон та створено організаційний комітет. Також затверджено склад делегації УПЦ для участі у Святому та Великому Соборі Православної Церкви 18-27 червня на острові Кріт (Греція). Крім того, були прийняті рішення про канонізацію ієросхимонаха Вассіана Сліпого (Балашевича) (+1827) і соборне святкування Херсонських і Єкатеринославських святих. Також були розглянуті поточні питання та прийняті кадрові рішення.