athos-ukraine.com

У Соборі Афонських преподобних є преподобномученик Агафангел Єсфигменський, день пам'яті якого православні греки святкують 19 квітня.

Цей грецький святий постраждав за відмову прийняти мусульманство.

Святого Агафангела до чернецтва звали Афанасій. Він був моряком, його схопили турки і під страхом смерті змусили дати обіцянку прийняти іслам. Для Афанасія був тягарем гріх відречення від православ'я і він втік на Афон. У Єсфигменській обителі його постригли в ченці під ім'ям Агафангел.

Відео дня

Але навіть самі важкі подвиги чернечого життя на Афоні для нього виявилися недостатніми. Совість мучила його, він відчував, що йому необхідно віддати життя за віру в Христа. Він повернувся в Смирну і публічно відрікся від ісламу.

"Гнушаюсь я і умовляннями, і вашими обіцянками, і вами самими. Христа тільки люблю, Христа мого шукаю, Христом моїм насолоджуватися бажаю". Суддя став погрожувати йому болісною смертю. "Я готовий за Христа мого витерпіти все! Всі роди мук приймаю з великою радістю! Прошу тільки не зволікати привести у виконання твої слова", - відповів святий.

Святий зазнав безліч тортур, але залишився вірним православ'ю. Його стратили, обезголовивши 19 квітня 1819 року.

Християни викупили мощі мученика і поховали їх у храмі великомученика Георгія в Смирні. У 1844 році частину останків преподобномученика Агафангела було перенесено в Єсфигменську обитель на Афоні.

Пам'ять святого православні греки відзначають 19 квітня та 29 жовтня.

Для «УНІАН-Релігії» - БФ «Православний спадок України на Святій горі Афон».