Неделя ваий. Икона

У православних християн почалася шоста седмиця Великого Посту, яку називають тиждень ваїй (пальм) або Вербним тижнем. Цей тиждень присвячено євангельським подіям, які передували стражданням Спасителя і Його Хресній смерті.

Готуючи вірних до Страстей Христових, Православна Церква згадує царський вхід Іісуса Христа в Єрусалим, коли єврейський народ зустрічав Спасителя з гілками, вистилаючи Його дорогу своїм одягом.

У суботу шостої седмиці, 23 квітня - Лазарева субота. У цей день Православна Церква згадує чудо воскресіння Христом праведного Лазаря. Лазар помер за чотири дні до приходу Іісуса у Віфанію. Христос велів забрати камінь від печери, в якій поховали праведника, і звернувся до нього: "Лазарю! Іди геть". Лазар воскрес і вийшов з печери. Звістка про велике чудо воскресіння швидко рознеслася Іудеєю.

Відео дня

Шоста седмиця завершується 24 квітня Вербною неділею, з якою пов'язана історія про вхід Іісуса в Єрусалим.

Мешканці Єрусалиму, почувши звістку про воскресіння Лазаря і про прихід Іісуса, узяли пальмове гілля і зустрічали Спасителя словами: «Осанна! Благословен, хто йде в ім'я Господнє, Цар Ізраїлів!» 

Іісус їхав в Єрусалим на віслюку, тим самим виконавши пророцтво, написане раніше: "Не бійся, дочко Сіонська! Ото Цар твій іде, сидячи на ослі молодому!"

Після чуда воскресіння Лазаря первосвященики вирішили вбити Іісуса. І вже через кілька днів жителі Іудеї, які вітали Іісуса Христа вигукуючи: «Осанна!», кричали: «Розіпни Його!»

У Вербну неділю в храмах освячують вербу. Освячені гілки заведено зберігати біля ікон протягом року.

Після свята Входу Господнього у Єрусалим у православних почнеться Страсний тиждень - найсуворіший. Великий піст завершиться святом Воскресіння Христового 1 травня.

Богослужіння шостої седмиці

На Вербному тижні в середу і п'ятницю у всіх храмах Української Православної Церкви будуть відслужені Літургії Передосвячених Дарів, а в суботу і неділю – Літургії свт. Іоанна Златоуста.

Великий Піст: календар шостої седмиці

Понеділок - сирі фрукти і овочі, мед, горіхи, хліб.

Вівторок - варена їжа рослинного походження, без олії.

Середа - сирі фрукти і овочі, мед, горіхи, хліб.

Четвер - варена їжа рослинного походження, без олії.

П'ятниця - сирі фрукти і овочі, мед, горіхи, хліб.

Субота - варена їжа рослинного походження, олія, хліб, вино, ікра.

Неділя - варена їжа рослинного походження, олія, хліб, вино, риба.

Для «УНІАН-Релігії» -БФ «Православний спадок України на Святій горі Афон»