Король Йорданії Абдалла II направив листа патріарху Єрусалимському Феофілу III, в якому повідомив його про те, що візьме на себе витрати на реставрацію Кувуклії — каплиці над Гробом Господнім, повідомляє йорданська The Jordan Times.

Раніше Єрусалимський патріархат оголосив про те, що Кувуклія буде відреставрована вперше з 1810 року, коли вона була побудована. У результаті двох землетрусів у 1927 і 1934 роках — каплиця була серйозно пошкоджена і втратила стійкість. З 1947 року будівлю підтримують металеві балки, які встановлені в якості тимчасового заходу.

"Його величність король Абдалла видав Королівське благодіяння для забезпечення реставрації каплиці над могилою Іісуса в єрусалимському храмі Гробу Господнього за рахунок Його Величності", — повідомляє газета.

Відео дня

Видання також цитує відповідь послання патріарха Феофіла III, який заявив, що "роль Йорданії у захисті християнського життя на Святій Землі неоціненна". Він також відзначив "унікальну роль Йорданії у захисті християнських і мусульманських святинь регіону.

Храм Воскресіння Христового в Єрусалимі був побудований в IV столітті і з того часу неодноразово перебудовувався. В ньому знаходиться одна з головних святинь християн — Гроб Господній, де, згідно з переказами, був похований, а через три дні воскрес Іісус Христос. Саме на цьому місці загоряється Благодатний вогонь.

Про майбутню реставрацію Кувуклії оголосили в кінці березня. Роботи почнуться після православної Пасхи, яка відзначається в цьому році 1 травня.

Наукові дослідження, проведені перед початком робіт, показали, що найбільша святиня християнського світу перебуває в жалюгідному стані через вологость, яку викликає конденсат, що утворюється від дихання численних паломників, а також через тепловий вплив свічок.

Реставрація стала можливою завдяки згоди, досягнутої між трьома основними конфесіями, які мають право на спільне користування Кувуклією, – православними, католиками латинського обряду і вірменами. Реставрація базиліки Воскресіння Христового почалася в 1961 році і поступово просувається незважаючи на те, що роботи звершуються дуже повільно.

За матеріалами РИА Новости та Благовіст інфо