В Патрах (Греція) десятки тисяч православних християн у ці дні приходять в кафедральний собор Андрія Первозванного, щоб вклонитися мощам святителя Луки Кримського, які будуть перебувати там до 13 квітня.

Як повідомили «УНІАН-Релігії» в БФ «Православна спадщина України на Святій горі Афон», в Греції та на Святій горі Афон глибоко шанують святителя Луку (Войно-Ясенецького), називаючи його «святий Лука Лікар».

«У багатьох грецьких храмах є ікона Луки Кримського. Йому присвячено бпонад 40 церков. За його молитвами звершується безліч чудес. У Греції знають і вивчають спадщину святителя Луки – видаються житія, історії про чудеса. Існує не мало сучасних свідчень про те, як святитель Лука допомагав зцілитися від хвороб, являвся хворим у лікарському халаті, був присутній під час операцій, і навіть сам оперував», - розповіли в БФ «Православна спадщина України на Святій горі Афон».

Відео дня

Довідка «УНІАН-Релігії»

Архієпископ Лука народився 27 квітня 1877 року в Керчі. Закінчив медичний факультет Київського університету. У 1921 році прийняв сан диякона, а в 1923 році таємно був пострижений у ченці з ім'ям святого апостола і євангеліста Луки і прийняв сан єпископа. Новопоставленого архиєрея заарештували.

Перше заслання закінчилося в 1926 році, друге тривало з 1930 по 1933 рік.

Третій арешт стався 24 липня 1937 року, але навіть у засланні єпископ надавав лікарську допомогу всім, хто її потребував.

З 1946 по 1961 роки владика Лука був правлячим архієреєм Кримської єпархії. Під час служіння на Кримській кафедрі приймав хворих, консультував у військовому госпіталі, читав лекції в медичному інституті, служив і виступав з проповідями в храмах, відновлював церкви.

Помер архієпископ Лука 11 червня 1961 року. У 1996 році відбулося обретіння святих останків архієпископа Луки, які в наразі перебувають у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Сімферополя.

Канонізований у сонмі новомучеників і сповідників Руських в 2000 році. За молитвами святителя Луки відбувалися і продовжують відбуватися численні чудесні зцілення.