В Українській Православній Церкві закликають авторів законопроекту №4128 відкликати його, а всіх народних депутатів – не голосувати за цю законодавчу ініціативу.

З такою заявою виступили учасники прес-конференції, яка відбулася сьогодні у Києво-Печерській лаврі, повідомляє Центр інформації УПЦ.

"Законопроект №4128 порушує Конституцію України. Окрім того він суперечить міжнародним зобов’язанням України стосовно дотримання прав і свобод людей. Цей законопроект є проявом дискримінації на законодавчому рівні по відношенню до людей, які сповідують ті чи інші релігійні переконання", - констатував голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Климент (Вечеря).

Відео дня

В Українській Православній Церкві застерігають, що законопроект №4128 становить загрозу для країни, оскільки спрямований на розпалювання ворожнечі, розділення суспільства та поглиблення міжконфесійних конфліктів. Зокрема, в УПЦ висловлюють занепокоєння, що ця законодавча ініціатива є спробою закріпити на законодавчому рівні схеми захоплення храмів УПЦ.

Прес-конференція Фото: Центр інформації УПЦ

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов зазначив, що законопроект №4128 не узгоджується із національним законодавством, а його понятійний апарат є нечітким.

"Термін «самоідентифікація» відсутній у законодавстві і не є підставою для визнання приналежності особи до тієї чи іншої релігійної громади. Також законопроект надає особам, які не належать до релігійної громади, але в односторонньому порядку заявили про те, що вони себе з нею ототожнюють, право голосу на парафіяльних зборах і можливість впливати на рішення щодо зміни юрисдикції", - звернув увагу протоієрей Олександр Бахов.

За його словами законодавці не врахували, що прийняття цього законопроекту може завдати шкоди і іншим релігійним організаціям.

У свою чергу, секретар Рівненської єпархії УПЦ протоієрей Віталій Герлінський розповів, що наразі усі права власності громад УПЦ на церкви, які намагалися у них відібрати, засвідченні судом. Але мешканці певних населених пунктів, які ніколи не ходили до храмів, проводять збори із вимогою забрати церкви у релігійних громад УПЦ та передати їх УПЦ КП.

"На превеликий жаль, у селах, де проводиться рейдерське захоплення храмів, набуло поширення ототожнення релігійної громади з громадою територіальною. Коли скликають збори, у них може взяти участь будь-хто, хто належить до сільської громади, незалежно від віросповідання. У більшості випадків за сприяння влади такі референдуми проводяться в сільських клубах, школах, сільрадах, і люди, які в більшості випадків не мають відношення до релігійної громади, вирішують долю храму, який належить релігійній громаді", - розповів секретар Рівненської єпархії УПЦ.

За словами спікерів, проти вірян УПЦ, які під час захоплень відстоювали свої храми, застосовувалася фізична сила. Зокрема, в Тернопільській, Рівненській і Волинській областях відкрито понад 20 кримінальних проваджень.

Учасники прес-конференції наголосили, що у випадку неправомірних дій представників Міністерства культури чи узаконення депутатами схем рейдерського захоплення храмів Українська Православна Церква захищатиме законні права своїх вірних у судах, а також звертатиметься до міжнародних інституцій. Адже представники міжнародних правозахисних організацій, Моніторингової місії ОБСЄ та Комітету із прав людини ООН вже висловлювали занепокоєння релігійною дискримінацією та порушенням прав віруючих в Україні.

Як повідомлялось, 23 лютого 2016 року у Верховній Раді групою депутатів зареєстрований законопроект №4128 про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості). Законопроектом пропонується доповнити ст. 8 чинного Закону положенням про визначення приналежності громадян до певної релігійної громади через їх самоідентифікацію з цією громадою. Крім того, пропонується норма, згідно з якою релігійна громада може змінювати підлеглість шляхом реєстрації нової редакції статуту або змін та доповнень до нього, прийнятих простою більшістю присутніх на зборах громадян.