У православних християн 14 березня почався Великий піст.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, напередодні Предстоятель УПЦ Блаженніший митрополит Онуфрій у розмові з журналістами розповів про те, як правильно дотримуватися посту.

Ваше Блаженство, що б Ви порадили тим, хто цього року постує вперше?

Відео дня

Тим людям, які вперше дотримуються посту, я б порадив, щоб вони робили це помірковано, не надто ревно, тому що треба себе привчати до посту.

Приступивши до будь-якої справи, людина не може відразу зробити її досконало. Треба починати з малого. Звичайно, може бути важкувато, може з’явитися неміч у тілі. Тоді треба розсудити: якщо це дійсно від того, що ми забагато себе обмежуємо в їжі, то треба собі дозволити трішки щось спожити, щоб підтримати свої тілесні сили.

Тому що мета посту – не вбити своє тіло, а вбити свої страсті. А тіло не має бути знеможене від посту, воно повинно бути сильне і здатне звершувати ті справи і те служіння, які людина має у своєму земному житті.

Чи правильно вважати, що перший тиждень посту найбільш суворий і важливий?

Це досить умовно. Він трохи більш відповідальний, тому що ми переходимо з одного ритму життя до іншого. Перший тиждень – це входження в ритм посту. І це трішки складніше, ніж той час, коли ми вже адаптувалися і нам простіше звершувати піст. А взагалі за церковним уставом перший тиждень не відрізняється від другого, третього чи шостого.  

Як би Ви порадили провести цей перший тиждень?

За нашою традицією, ми в перший тиждень дотримуємся так званого сухоїдіння, тобто споживаємо холодну їжу: картоплю, капусту, квашені огірки і гриби, компот. У середу і п’ятницю звершується Літургія Передосвячених Дарів, і в ці дні Церква вже благословляє споживати гарячу і рідку їжу – суп або борщ, але без олії. А в суботу й неділю дозволяється й олія.

Розкажіть, будь ласка, про Страсний тиждень. Наскільки важливий цей період, як правильно його провести?

Страсний тиждень або Страсна седмиця – це особливий період святого посту. У цю седмицю ми згадуємо весь спасительний шлях, який Бог звершив, прийнявши на себе образ людини.

За Страсну седмицю перед нашим духовним поглядом проходять і всі славні сторінки служіння Сина Божого на землі, і трагічні сторінки, і все це відновлює в нашій пам’яті ті думки, які людина повинна носити в собі завжди. Тому що Бог приніс людині життя, можливість знову жити в раю. Що може бути більш привабливим, більш жаданим, ніж це? Тому ми повинні завжди про це пам’ятати. І саме в Страсну седмицю ці думки знову вкладаються в уми і серця людей.  

Ми знаємо, що в кінці посту буде сходження Благодатного вогню. Чи хтось поїде з України цього року, щоби привезти його до нас?   

Щоразу у Велику суботу сходить Благодатний вогонь у святому граді Єрусалимі, в кувуклії у Храмі Воскресіння Христового – в тому місці, де знаходиться Гріб Господній.

Благодатний вогонь сходить протягом багатьох століть. У перші хвилини він не обпікає – люди ним умиваються, як водою. І лише через певний час він уже набуває звичних властивостей вогню.

Ми віримо, що і цього року Господь пошле нам свій Благодатний вогонь, який є свідченням того, що Бог з нами. Протягом останніх років ми відряджали своїх представників і привозили святий вогонь сюди. Сподіваємося, що це буде зроблено і цього року.  

Чому так важливо, щоб цей вогонь потрапив до нас, в Україну?

Це є Боже благословіння. Воно приноситься від того Гробу, який називається Живоносним, бо звідти просіяло життя. Це благословіння дається нам, щоб і наше життя було здоровим і приємним Богу.  

Центр інформації УПЦ