В УПЦ вважають зневагою до Конституції рішення передати Теплу Софію УПЦ КП

Рішення Кабінету міністрів України про передачу в користування УПЦ Київського патріархату одного з храмів Національного заповідника «Софія Київська» – Малої (Теплої) Софії – є неприхованим протегуванням інтересів УПЦ КП та проявом зневаги до Конституції України і до багатомільйонної пастви Української Православної Церкви.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це йдеться в офіційному коментарі Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ щодо відповідної заяви 19 лютого у Верховній Раді Міністра культури України В’ячеслава Кириленка.

За словами чиновника, УПЦ Київського Патріархату попросила Кабмін виділити церковне приміщення і в уряді «не знайшли підстав, аби його (це звернення – ЦІ) не задовольнити». Крім того, Кириленко заявив, що «українофоби всіх мастей, які зараз піднімуть крик навколо цього питання, хай заспокояться».

Відео дня

В Українській Православній Церкві нагадують, що спочилий Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир (+2014) неодноразово звертався до державної влади з проханнями про відновлення богослужінь на території Національного заповідника «Софія Київська», зокрема у Малій (Теплій) Софії. Однак, ці прохання не отримали належної уваги.

«Виходячи з останньої заяви Міністра, стає зрозуміло, що Кабмін вже неприховано вдається до протегування інтересів так званого Київського патріархату. Таке упереджене ставлення є виявом зневаги державних чиновників до Конституції України, яка визначає рівність всіх громадян перед законом. Відмова у зверненні УПЦ і задоволення аналогічної пропозиції від УПЦ КП є публічним проявом зневаги з боку чиновників до багатомільйонної пастви Української Православної Церкви», – наголошується в коментарі.