заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків

Зустріч першоієрархів Римо-католицької та Руської Православної Церков створила передумови для розвитку відносин між православними і греко-католиками в Україні. Таку думку висловив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Зі спільної заяви видно, що Патріарх і Папа закладають певну магістральну лінію, певне побажання щодо встановлення більш конструктивних відносин між католиками і православними у всьому світі, і в Україні зокрема. Як відомо, в нас вони зовсім непрості, ми знаємо історію. Україна – це те місце, де православний і католицький світи безпосередньо зустрічаються, де вони взаємодіють і конфліктують», – зазначив отець Миколай.

«В Україні, де переважна більшість населення є православним, проживають, за різними оцінками, від 3 до 5 мільйонів греко-католиків, а також більше 300 тисяч римо-католиків. З останніми в нашої Церкви стосунки рівні й позитивні, а от із греко-католиками не зовсім», – зауважив священик.

Відео дня

На його думку, «гаванська зустріч могла б бути поштовхом для позитивного розвитку православно-католицьких відносин у нашій країні».

«Я думаю, пройде час, і відносини між Українською Православною Церквою та Українською Греко-католицькою Церквою будуть покращуватися. Я не хочу сказати, що вже завтра ми повинні сідати за стіл переговорів, але маючи цілий спектр складних питань, історичних конфліктів, нам слід думати про те, як вибудовувати наші відносини, адже ми живемо в одній країні і маємо вчитися жити в мирі та взаємній повазі. І гаванську декларацію можна розглядати як певне спонукання для праці в цьому напрямку», – підкреслив отець Миколай Данилевич.