Свято Стрітення Господнього, яке сьогодні відзначає Православна Церква, має стати днем примирення з ближнім. Про це сказав керуючий справами Української Православної Церкви Митрополит Антоній (Паканич), повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Стрітення - найголовніша зустріч в історії людства. В особах новонародженого Спасителя і праведного старця Симеона зустрілися дві епохи: Новий Заповіт прийшов на зміну Старому. Для кожної людської душі це свято дуже особисте, бо символізує нашу зустріч із Богом. Насамперед - ту першу справжню зустріч, яка назавжди залишає слід у серці. Далі ми повинні щодня шукати зустрічі з Творцем - у молитві, у Святій Євхаристії, у справах милосердя», - сказав Митрополит Антоній.

При цьому владика Антоній зазначив, «для Стрітення з Богом треба піти назустріч своєму ближньому».

Відео дня

«У примиренні – надія на нове життя нашого суспільства. Навколо нині багато ненависті  і зла. Люди, які сповідують одну віру, проливають братню кров. Люди, які лише на словах називають себе православними - силоміць захоплюють Божі храми. Але ненависть і ворожнеча відгороджують людину від Бога. Сьогоднішнє свято для кожного привід замислитися і віднайти сили на нове життя в єдності з Богом і мирі з ближніми», – наголосив Митрополит Антоній.

Як нагадують у Центрі інформації УПЦ, свято Стрітення Господнього – одне з 12-ти найбільших церковних свят у році. Його встановлено на згадку про те, як на 40-й день після Різдва Богонемовля принесли до Єрусалимського храму, щоб звершити обряд Його посвячення Богові. Тоді ж Дух Святий привів до храму праведного старця Симеона, якому було провіщено від Бога, що він не вмре, доки не побачить Месію-Христа.

Симеон узяв Дитя на руки і промовив: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, із миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед усіма народами, світло на просвіту поганам і на славу народу Твого Ізраїля!» (Лк 2:29-32).

Була там також Анна-пророчиця – літня вдовиця, яка «не відлучалась від храму, служачи Богові вдень і вночі постами й молитвами». (Лк 2:36,37). Вона, підійшовши, славила Бога і говорила всім про Богонемовля. (Лк 2:38).

Святкування Стрітення було встановлене у Візантії в VI столітті. Згодом ця традиція поширилася по всьому християнському світу. Зі святом Стрітення пов'язана традиція освячувати в храмах свічки. Принесені в цей день додому Стрітенські свічки запалюють під час молитви.