У день Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської, 7 лютого, Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Цього дня Свята Церква також вшановує пам’ять святителя Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського (+389). Згідно з православною традицією, він є одним з трьох видатних святих – разом з апостолом Іоанном Богословом і преподобним Симеоном Новим Богословом – які удостоїлися іменуватися богословами за чистоту свого віровчення.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

Відео дня

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

В день Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської за традицією звершується поминання усіх спочилих в часи гонінь за віру Христову.

Сьогодні відзначається день пам’яті священномученика Володимира (Богоявленського), який постраждав на початку 1918 року біля стін Києво-Печерської лаври. Перед смертю він благословив своїх вбивць і молився Богу про їх прощення. Святий Володимир є одним з перших новомучеників, які постраждали у ХХ столітті за Православну віру. Його нетлінні мощі знаходяться у Дальніх Печерах.