gazeta.ua

На свято Водохреща українці, що проживають в Стамбулі, разом з православними турками пірнали в Босфор. Святкове богослужіння для української діаспори було проведено на прохання генерального консульства України в Стамбулі. Про це повідомляє Ольга Еге в своєму блозі "Мій Стамбул".

"Особливо зацікавлені наймали човни, щоб спостерігати за дійством з найкращого ракурсу. Цього року за хрестом пірнали в районах Ортакьой та Єнікьой. Щоправда, в Ортакьой лише один сміливець наважився зануритися в Босфор. Вперше за 94 роки традицію пірнання за хрестом відродили в Ізмірі. Ондак таке відродження традицій не всім до вподоби. Кілька років поспіль прихильники партії націоналістичного руху протестують проти проведенню заходу", - розповідає Ольга.

Всього в богослужінні прийняли участь близько 30 людей. Захід відвідали працівники консульства, зокрема генконсул України в Туреччині Василь Боднар.

Відео дня

В Туреччині це свято на грецький манер називають Fota або Işıklar bayramı. Туркам воно відоме завдяки грецькій традиції пірнання за хрестом. B 50-80 роках минулого століття через погіршення міжнародних відносин з Грецією патріархат довгий час не проводив традиційний ритуал.

Лише у 2003 році вперше за п'ятдесят років води Золотого Рогу було освячено знову. З того часу щороку патріарх Константинопольський з пристані в Балаті кидає у воду хреста. Одразу після цього кожен бажаючий може спробувати щастя у крижаній воді. Тому, хто дістане хрест, дістається коштовний подарунок з рук патріарха – золотий хрестик.

gazeta.ua