Господь наш Іісус Христос, Спаситель світу, народився від Пресвятої Діви Марії в царювання імператора Октавія Августа в місті Вифлеємі.

Август наказав зробити всенародний перепис у всій своїй імперії, до якої належала тоді і Палестина. У євреїв був звичай вести народний перепис з колін, племен та родів, всяке коліно і рід мали свої певні міста і праотцівські місця, тому Преблагословенна Діва і праведний Йосиф, як відносилися до роду Давидового, повинні були йти у Вифлеєм, місто Давида, щоб внести свої імена в список підданих кесаря.

Відео дня

Не знайшовши у Вифлеємі  місця для нічлігу родина була змушена переночувати у вапняковій печері, що використовувалася як стойло. Серед сіна і соломи, розкиданих для корму і підстилки худобі, далеко від місця постійного проживання, серед чужих людей, у холодну зимову ніч, в обстановці, позбавленій не тільки земної величі, але навіть звичайної зручності - народився Спаситель світу.

Але серед нічної тиші, коли все людство обійнято було найглибшим сном, звістку про Різдво Спасителя світу почули пастухи на нічній варті біля свого стада. Їм з'явився Ангел Господній і сказав про народження Месії. Смиренні пастирі перші удостоїлися поклонитися немовляті Христу.

Крім благовістя ангельського вифлеємським пастирям, Різдво Христове чудовою зіркою показано було волхвам-звіздарям, і в особі східних мудреців весь язичницький світ, схилив свої коліна перед істинним Спасителем світу, Боголюдиною.

Коли волхви увійшли в печеру, де було Немовля, вони вклонилися йому і відкривши свої скарби принесил Йому: золото, ладан і смирну.

На спомин Різдва по плоті Господа нашого Іісуса Христа встановлене Церковне свято, яке бере початок з часів святих апостолів.

Тропар

Рождество Твое, Христе Боже наш, возсия мирови свет разума, в нем бо звездам служащии звездою учахуся, Тебе кланятися Солнцу Правды и Тебе ведети с высоты востока: Господи, слава Тебе!