Фото ubr.ua

Якщо більшість населення не враховує духовні, моральні та соціальні критерії при виборі місця роботи, це є тривожним сигналом для суспільства.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав голова Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань протоієрей Владислав Діханов, коментуючи останні соціологічні дані, згідно якими основним критерієм при виборі роботи в українців є надійність і стабільність, а такий фактор, як користь для суспільства, зайняв одне з останніх місць.

Протоиерей Владислав Диханов

«Втрачаючи духовні орієнтири, суспільство починає йти шляхом саморуйнування. Коли у більшості людей відсутні духовні, моральні та соціальні критерії при виборі місця роботи, це веде до небезпечних суспільних тенденцій», – зазначив протоієрей Владислав Діханов.

Відео дня

При цьому він наголосив, що в сьогоднішніх українських умовах немає роботи, яку можна було б з упевненістю вважати надійною і стабільною.

«В нашому житті все тимчасово, і сподіватися на те, що можна знайти стабільну і надійну роботу, тим більше в нинішніх українських реаліях було б самообманом», – зазначив голова соціально-гуманітарного відділу УПЦ.

За словами отця Владислава, потрібно відрізняти поняття роботи і праці.

«У Біблії сказано: «В поті лиця твого будеш їсти хліб». Саме цє є, завдяки певній праці, а не «заробляння». Робота і праця – це не одне і те ж. Робота – від слова «раб». Багато людей знаходиться в добровільному рабстві у своєї роботи, вважаючи, що це їх ощасливить. Але в підсумку, як правило, виходить ще більше проблем. А можна працювати, щоб їсти хліб, але при цьому бути не рабом, а вільною людиною. Вільним від погоні за матеріальними благами, успіхом, славою та іншими громадськими культами», – підкреслив голова соціально-гуманітарного відділу УПЦ.

Як повідомлялося, згідно з останніми даними TNS MMI, надійність і стабільність є головним чинником вибору роботи серед українських громадян. На другому місці – оплата за результатами праці, на третьому – гнучкий графік. Найменше при виборі роботи українці враховують такі критерії, як часті контакти з закордонними організаціями, рівень оснащеності робочого місця і користь для суспільства.