Соціальна адаптація інвалідів АТО не повинна повторити афганський досвід - досвід, якого не існує.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав голова сектору опіки воїнів-інтернаціоналістів та учасників бойових дій при Синодальному відділі УПЦ зі взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України ієрей В'ячеслав Яковенко.

Відео дня

«Соціальна адаптація інвалідів АТО не повинна повторити досвід реабілітації інвалідів афганської війни – досвід, якого не існує. В радянські часи цю проблему, замовчували, а потім не помічали. Для адаптації учасників-інвалідів АТО треба докладати спільні зусилля – церковні, державні, інформаційні, громадські», – підкреслив священик.

Отець В'ячеслав розповів про роботу УПЦ з військовими, які повернулися із зони АТО інвалідами.

«Проявляти турботу про воїнів АТО, які стали інвалідами - прямий пастирський обов'язок кожного священнослужителя. В єпархіях УПЦ створені центри духовної підтримки та реабілітації учасників бойових дій на Сході України, зокрема – для бійців, які стали інвалідами. Разом з Київською міською спілкою інвалідів, постраждалих від мін, з благословення Блаженнішого митрополита Онуфрія ми створили Центр психологічної реабілітації учасників бойових дій», – розповів отець В'ячеслав.

Також голова Всеукраїнської громадської організації «Крила восьмий сотні» Ірина Михнюк зазначає, що для досягнення високого рівня соціальної адаптації інвалідів АТО необхідна координація між державою і суспільством. Ірина Михнюк - вдова воїна АТО Олега Михнюка, загиблого в серпні 2014 року на Луганщині, який був прихожанином київського Свято-Воскресенського (Афганського) храму.

Як повідомлялося, згідно з останніми даними Міністерства соціальної політики України, в результаті війни на Донбасі близько 2 тисяч учасників АТО стали інвалідами.