Не зумівши освоїтись у нових умовах, переселенці прагнуть повернутися додому і готові звикати до нестабільності в зоні конфлікту.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав голова Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань протоієрей Владислав Діханов.

Відео дня
глава Синодального отдела УПЦ по социально-гуманитарным вопросам протоиерей Владислав Диханов.

«Більшість переселенців, які повертаються додому, розуміють, що ситуація там, як і раніше нестабільна. Але вдома, як кажуть, і стіни гріють. Не прижившись з різних причин тут, вони їдуть назад, закриваючи очі на те, що там буде більше труднощів. Радість від зустрічі з рідною домівкою, ймовірно, допомагає їм перший час не помічати нагальних проблем», – зазначив отець Владислав.

За його словами, в минулому році, коли можна було лише умовно говорити про зниження бойової активності на Донбасі, половина людей з Центру соціальної адаптації переселенців при УПЦ повернулася додому.

«Спочатку мені вдавалося їх відмовляти, переконуючи, що тимчасове перемир'я – це ще не мир. Але потім вони стали говорити, що, мовляв, люди, які там залишаються, звикли жити в таких умовах, і ми звикнемо. Але були й інші переселенці, більш обережні і розсудливі. Хтось із членів їх сімей їхав додому, дивився, що до чого, а потім розповідав родичам, і вони вирішували, чи варто повертатися чи ні», – розповів голова соціально-гуманітарного відділу УПЦ.

Як повідомлялося, в ОБСЄ фіксують масове повернення переселенців на Схід України.