Фото:investgazeta.net

Культурні програми можуть допомогти в лікуванні посттравматичного стресового розладу у воїнів, які брали участь у військових діях на сході України.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав голова сектору опіки воїнів-інтернаціоналістів та учасників бойових дій при Синодальному відділі УПЦ зі взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України ієрей В'ячеслав Яковенко, коментуючи ініціативу Міністерства культури про запуск програми культурної підтримки учасників АТО.

Иерей Вячеслав Яковенко

«Такі програми дійсно можуть бути корисними у подоланні посттравматичного синдрому у тих, хто повернувся з війни. Але вони мають робитися не для галочки, а бути реальною допомогою бійцям. Також в лікуванні посттравматичного розладу важливе спілкування з людьми, оскільки це дає можливість відчути себе повноцінною людиною, відчути турботу і любов», – підкреслив отець В'ячеслав.

Відео дня

При цьому він зазначив, що посттравматичний розлад в Церкві розглядають, насамперед, як духовну проблему.

«У грудні минулого року з благословення Блаженнішого митрополита Онуфрія спільно з Київською спілкою інвалідів ми створили Центр психологічної реабілітації для учасників АТО і родичів загиблих бійців. Його завдання - розкрити проблему і розробити методи реабілітації. Але психологічне відновлення - це не повний цикл. Робота психолога розглядається як місток, що веде до священика, до храму, до Бога», – зазначив представник Церкви.

Як повідомлялося, в грудні Міністерство культури має намір затвердити програму культурної підтримки учасників АТО на 2016 рік. Програма має стати частиною психологічної реабілітації бійців і здійснюватися установами культури по всій країні.