Українські бійці в зоні антитерористичної операції сьогодні найчастіше питають у священнослужителів, як жити після війни.

Фото orthodox.vinnica.ua

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це розповів протоієрей Вінницької єпархії УПЦ Анатолій Кузнєцов, який відвідав зону АТО.

«Головне питання, яке сьогодні хвилює українських воїнів – як жити після війни, як будувати стосунки в сім’ї, як Церква віднесеться до того, що вони брали участь у бойових діях, і як їм далі вести духовне та церковне життя», - говорить отець Анатолій.

Відео дня

Він їздить у зону АТО з двома священиками Вінницької єпархії – протоієреєм Олексієм Волковим та ієреєм Романом Загоруйко.

«Наші поїздки до зони конфлікту полягають в допомозі військовослужбовцям, які захищають кордони нашої держави. Наш автобус наповнений продуктами та різними побутовими речами, які потрібні бійцям. Зібрати все це нам допомагають багато людей», – зазначив отець Анатолій.

За його словами, у таких поїздках священики звершують молебні, розмовляють з військовими на духовні теми, проводять сповіді, а також роздають бійцям молитвослови, хрестики та іконки.

«Ми часто відвідуємо 59-й мобільний госпіталь, який базується в Сватово, що на Луганщині. Ведемо там духовні бесіди з пораненими. У Пісках Донецької області, наприклад, ми служили водосвятний молебень біля розбитої церкви. Був випадок, коли ми хрестили одного бійця, а іншого вітали з днем народження на блокпосту. Тобто такі звичайні життєві речі. Усі військові, з якими ми спілкувалися, ставилися до нас добре», – підкреслив священик.

Отець Анатолій зауважив, що у бійців АТО не виникає питань щодо патріархату, до якого належить УПЦ.

«Військові взагалі не питали нас на цю тему. Перш за все вони хотіли почути молитву та добру пораду. Бійці бачили наше бажання їм допомогти, тому у нас склалися добрі стосунки», – розповів протоієрей УПЦ.